ALEKSANDAR ĐAJA Crni humor žutog režima

Piše Aleksandar Đaja

Izvorna engleska tvorevina, crni humor, inače  u dramaturgiji pozorišnih komada, romana ili filmova,  u Srbiji poslednjih godina postaje – način života. Tome presudno doprinose političke i druge odluke srpskih vlastodržaca, koje razbijaju granicu između iluzije i stvarnosti

Predsednik Izvršnog odbora DS Marko Đurišić je na RTV B 92, komentarišući najave Tomislava Nikolića da će opozicija u januaru organizovati protestni skup, doslovno rekao: „Ja se prisećam da je poslednji miting koji je opozicija pravila bio u Kraljevu u junu, a evo, nažalost, videli smo šta se desilo građanima Kraljeva nekoliko meseci kasnije. Nadam se da slična sudbina neće pogoditi neki drugi grad u Srbiji“. Portparolka DS Jelena Trivan pokušala je da objasni kako Đurišić nije mislio ozbiljno da opoziciji stavlja na teret zemljotres u Kraljevu. Prema njenom tumačenju, to je bio pokušaj ironije.

„VISPRENOST DUHA“
Znači, to je bila „ironija“?! Sad mi je lakše, jer sam mislio da je reč o jednom od najkapitalnijih maloumnih pokušaja izražavanja duhovitosti i crnog humora na političkoj sceni Srbije u poslednjih sto godina. A, kada takva visprenost duha dođe od strane visokog funkcionera vladajuće Demokratske stranke, to postaje posebno zabrinjavajuće. Iz prostog razloga što su specijalizovane ustanove za lečenje takvih vrsta „duhovitosti“ već prebukirane – upravo žrtvama desetogodišnjeg političkog i ekonomskog „preporoda“ Srbije, a koji je pod vođstvom „demokratskih snaga“ nastupio paljenjem Narodne skupštine i zgrade RTS-a, 5. oktobra 2000. godine!
Crni humor, inače izvorna engleska tvorevina u dramaturgiji pozorišnih komada, romana ili filmova,  u Srbiji poslednjih godina postaje – način života. Tome presudno doprinose političke i druge odluke srpskih vlastodržaca jer razbijaju granicu između iluzije i stvarnosti, tako da često ne znamo da li   učestvujemo u nekom pozorišnom komadu, u kojem  su mačevi na uvlačenje, krv od paradajz sosa, a šamari fingirani – ili je to na sceni stvarni život, iz kojeg jedva uspevamo da izvučemo živu glavu. Dok u publici, udobno zavaljeni u fotelje, sede neki, nama manje ili više poznati likovi, ljubitelji „crnog humora“,  što se do suza smeju na naše „glumačke bravure“…!
Verovali ili ne, Srbija svaki mesec isplaćuje penziju Stjepanu Mesiću zato što je bivši hrvatski predsjednik ujedno bio i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ. „Od kada sam u februaru otišao u penziju, počeli su da mi obračunavaju i penziju u Srbiji. Svaki mesec od njih primim 39 evra. Počeli su da je šalju tek nedavno, ali su poslali i zaostatke od februara. Srbija mi plaća što sam rušio Jugoslaviju. Novac nije veliki, ali za godinu dana se skupi dovoljno penzije i za potrošiti“, rekao je kroz smeh Mesić.
Penziju od Srbije traži i „oslobođeni“ ratni zločinac Naser Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici i nekadašnji pripadnik MUP-a Srbije. „Išao sam gde god su me starešine rasporedile. Dakle, moja penzija u Srbiji je pošteno zarađena (Verovatno i u BiH, gde je na području Srebrenice lično odgovoran za likvidacije i mučenja više hiljada srpskih civila). Nakon što sam se vratio iz Haga, u nekoliko navrata bio sam u Beogradu, gde sam obišao neke prijatelje, ali i našao advokata koji će regulisati moja prava“, izjavio je Orić…Svaka čast  i tom advokatu.
Naravno, ne mogu „i jare, i pare“… Ako ima za Mesića, a možda i Orića, nema za srpske studente…

A STUDENTI PRAVO KOD – MIŠKOVIĆA
Predsednički savet Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije, koji je zasedao u Kragujevcu, zatražio je ostavku dr Slobodana Jaukovića , pomoćnika ministra prosvete, jer je rekao da „studenti treba da se obrate Miškoviću da im plati školarine ili, ako su već tako demokratski nastrojeni, i Obami lično“! Predsednički savet Studentske konferencije očekuje da Jauković podnese ostavku u roku od deset dana, u suprotnom zatražiće njegovo razrešenje.
Crnog humora ima i u našoj spoljnoj politici…
U intervjuu ruskoj TV stanici „Russia Today“, predsednik Tadić je rekao: „Kada sam prvi put izabran za predsednika Srbije imao sam na umu dva glavna strateška cilja: da postanemo članica EU i da branimo teritorijalni integritet i suverenitet. Nastaviću sa naporima u tom pravcu (…) Ja sam prosrpski predsednik. Ova vlada će takođe uvek biti prosrpska (Hvala Bogu da predsednik Tadić i vlada nisu „proeskimski“ orijentisani, i ovako nam je ‘ladno oko srca)…  Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa SAD, iako se suočavamo sa istinskim izazovom, posebno kada je reč o Kosovu“.
Možda je Kosovo (zašto je izbačena Metohija?) za nekoga izazov (mada je ta reč prigodnija za sportska takmičenja), za drugog politička poštapalica, za trećeg „kamen u cipeli“… tek, za srpski narod je tragedija, od koje se sadašnji srpski vlastodršci sve više distanciraju. Kosovo i Metohija je nešto što bi oni najviše voleli da smeste u literaturu, kao deo Kosovskog ciklusa naše epske junačke poezije… Ali, problem za srpske vlastodršce je što tamo ne žive strofe, nego ljudi!
Na Kosovu i Metohiji, u oblastima gde žive Srbi već 60 dana ne rade telefoni. „Zbog isključenja signala MTS-a i fiksne telefonije znatno je otežan kontakt pacijenata i lekara u hitnoj službi, iako su u njoj aktivirali kartice kosovskih mobilnih operatera“, kaže doktor u Hitnoj pomoći u Lapljem selu Dejan Milanović. Kolegijum lekara Doma zdravlja u Gračanici podseća da je 26. septembra Kosovska regulatorna agencija uz asistenciju Kosovske policijske službe nasilno prekinula telefonske veze fiksne i mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji, južno od reke Ibar.
Podseća, koga…?
„Nešto je trulo u državi Danskoj“ – poznat je Šekspirov stih iz „Hamleta“… U Srbiji ispade da su bili truli samo platani u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, koji su posečeni zapanjujuće efikasno… Baš, crnjak!

2 коментара

  1. Poslije protjerivanja oko 280.000 srba i oko 250.000 Jugoslovena od koji je 95 % bilo srba sa nihovih ognjišta iz Hrvatske .Hrvatska vojska je nastavila genocid i etničko čišćenje kakovo nije sprovodio niti Hitler. Sela i gradovi su spaljeni starci i djeca koji nisu pobjegli su živi poklani. No otkad se Tadić izvinio u ime srba Hrvatskoj srbi u Hrvatskoj osjetno bolje žive . Toliko osjetni da većina njih to osjeti po svojemu tijelu i duši.

    BEZUMNO NASILJE
    Istukli mladog nogometaša samo zato što je Srbin

    Prvotimac NK Karlovca, 17-godišnji M.M., pretučen je u Karlovcu u noći sa subote na nedjelju. U kafiću na Dubovcu, u kojem je bio na proslavi rođendana, napala su ga najprije verbalno, a potom i fizički dvojica Karlovčana.

    Ne navodeći imena, policija je potvrdila događaj u kojem su mahom sudjelovali maloljetnici, a Radio Mrežnica neslužbeno doznaje da je motiv fizičkog napada na mladog prvotimca NK Karlovca njegova nacionalnost.

    Navodno se dvojici napadača na 17-godišnjeg mladića nije svidjelo to što je on srpske nacionalnosti, pa su ga zbog toga napali. Mladić je završio u bolnici, no, srećom, ozljede nisu teže, pa će već sutra biti kod kuće.

    Trener Nogometnog kluba Karlovac Igor Pamić svog je prvotimca ocijenio kao izuzetno vrijednog i perspektivnog, te je osudio ovakvo nasilničko ponašanje.

    Danas.hr
    06.12.2010.
    Ta i takva Hrvatska htjela bi u Evropsku uniju kojoj koljač Merčep slobodno šeta, gdje se vraća povampirena hrvatska pravoslavna crkva pod kojom su tisuće pravoslavni izgubili život od 1941 do 1945 . Može jedino ..ali kao sramota Evropske unije Njemačka je mala beba što se tiče , nacionalizma, fašizma i mržnje . Hrvatska je u tom podrjučju apsolutni favorit i vođa.

  2. Можда би важио и наслов Жути хумор црног режима… Јер, овај режим је црњи да црњи не може бити, а његови експерименти са грађанима Србије и доношење катастрофалних одлука утицали су да у лицима пожутимо до даске!… Ако га овакви текстови и Печат не оборе, ја се питам, а ко уопште озбиљно на томе ради? Само наставите, огромна већина грађана подржава ваше ставове!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *