Vukčevićeve laži o Mladiću

Piše Uglješa Mrdić

Državni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, nastavio je sa optužbama na račun predsednika DSS Vojislava Koštunice. U pitanju nisu samo opasne neistine, već „profesionalno baratanje politikom“ u cilju skretanja pažnje javnosti sa ključnih društvenih problema

Da pojedini predstavnici vladajućeg režima, zajedno sa svojim saradnicima iz državnih institucija, grubo obmanjuju javnost zna svako ko čita „Pečat“, ali je činjenica da neretko i sami predstavnici vlasti sa svojim izjavama demantuju postupke i izjave svojih vladajućih partnera.
U prošlom broju „Pečata“ u tekstu „Lažne optužbe“, izneli smo sve detalje vezane za poslednje izjave državnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, kao i prave ciljeve Vukčevićevih optužbi na račun predsednika DSS Vojislava Koštunice i njegovih najbližih saradnika iz vremena kada je u dva mandata bio premijer Srbije. Vukčević je i dalje nastavio da iznosi optužbe kako na račun Koštunice, tako i na račun Radeta Bulatovića, Dragana Jočića i Aleksandra Nikitovića, koji su u periodu od 2004. do 2008. godine obavljali sledeće funkcije – direktor BIA, ministar unutrašnjih poslova i šef kabineta premijera Srbije.

ISPUNJAVANJE ZAPADNIH ŽELJA
Pošto nam za prenošenje Vukčevićevih lažnih optužbi ne bi bio dovoljan ceo broj „Pečata“, odlučili smo da javnosti prikažemo samo najinteresantnije i najnovije detalje.
Cilj je, kao što smo i naveli u prošlom broju „Pečata“, da odgovornost za sopstvene neuspehe Vukčević prebaci na prethodne funkcionere i da se ispune želje Zapada i njegovih satelita u cilju urušavanja rejtinga DSS-a i njenog predsednika.
U intervjuu „Njujork tajmsu“, Vladimir Vukčević je ponovio da je Koštunica stopirao pregovore o predaji nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića Haškom tribunalu. Pri tom, Vukčević je naveo da je Koštunica u više navrata hteo da smeni Vukčevića sa funkcije tužioca za ratne zločine, ali da ga je u toj meri sprečio Zapad i SAD. U „Njujork tajmsu“ je između ostalog napisano:
„Mladić je imao podršku srpske vlade, koja je bila oblikovana kroz vođenje nacionalne politike uprkos pritisku Zapada. Međutim, u mnogim prilikama, Mladić je imao zaštitu od srpske političke elite. Gospodin Vukčević, tužilac, rekao je da je Vojislav Koštunica, premijer od 2004. do 2008. godine, vršio pritisak da suđenje optuženima za ratne zločine bude u Srbiji, kako bi ih zaštitio od potencijalno težih presuda u Hagu. Kada je to odbio, rekao je on, gospodin Koštunica je pokušao da ga smeni sa funkcije, ali je bio blokiran od strane Zapada, posebno SAD. Gospodin Koštunica je energično demantovao u srpskim medijima da je znao gde se nalaze gospodin Mladić, ili gospodin Karadžić i da je ometao pretragu Srbije i potragu za haškim optuženicima“.
Podsećamo da nije bio Vukčević taj koji se zalagao za model dobrovoljnih predaja Haškom tribunalu, već da se zalagao za hapšenje optuženika srpske nacionalnosti po svaku cenu.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, rekao je da vlasti u Srbiji nikada nisu pregovarale sa Ratkom Mladićem o predaji Haškom tribunalu, jer nisu bile ni u prilici da pregovaraju sa nekadašnjim komandantom Vojske RS

LJAJIĆ NEGIRA VUKČEVIĆA
Često najbolji demanti Vukčevićevih optužbi dolaze ne samo iz opozicionih redova, već i iz vlasti, što samo potvrđuje neskladnost u funkcionisanju vladajuće koalicije, čiji članovi očigledno ni sami ne znaju šta treba javno da kažu i da saopšte medijima. Jedni govore istinu, drugi lažu, a treći prećutkuju.
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, rekao je da vlasti u Srbiji nikada nisu pregovarale sa Ratkom Mladićem o predaji Haškom tribunalu, jer nisu bile ni u prilici da pregovaraju sa nekadašnjim komandantom Vojske RS. „Nije bilo ni poruke, uslovno rečeno, sa Mladićeve strane da se pregovara“, rekao je Ljajić, koji je dodao da „sada nije vreme da se otvara polemika, jer ta priča nije završena“.
Prema njegovim rečima, u potrazi za Ratkom Mladićem postojali su različiti periodi i u „više navrata se činilo da je hapšenje blizu i da smo na dobrom tragu, pa se ispostavilo da nije tako“.
„Činjenica je da službe bezbednosti rade naporno, intenzivno i da odlično sarađuju. Siguran sam da će se taj posao završiti, a kada, kako i pod kojim okolnostima – ne znam“, istakao je Ljajić.
Zamenik državnog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, izjavio je pre nekoliko dana da nema novih informacija o potrazi za Ratkom Mladićem koje bi bile interesantne za širu javnost. „Da ja znam šta se dešava s Mladićem, mislim da bi on već bio u Hagu, odnosno da to zna gospodin (državni tužilac za ratne zločine Vladimir) Vukčević“, saopštio je Vekarić.
Mnogi građani posle teksta u „Pečatu“ o „Lažnim optužbama Vladimira Vukčevića“, dostavili su svoje komentare i pisma osuđujući delovanje i obmanjivanje javnosti u organizaciji državnog tužioca za ratne zločine.
Jedan komentar sve govori: „Nisu to smo laži. To je upravo „profesionalno baratanje politikom“. Jake vesti, jake izjave, skretanje pažnje građana sa sopstvenih i društvenih problema. Puko zamajavanje javnosti“.

posle Vukčevićevih medijskih izleta kreće lavina tekstova, što u domaćim to i u stranim medijima, ili u domaćim medijima sa stranim kapitalom, u kojima se žestoko optužuje Vojislav Koštunica

UIGRANI NAPADI
Kada smo kod nastavka Vukčevićevih optužbi, treba istaći i čitav niz medijskih gostovanja po zapadnim medijima državnog tužioca za ratne zločine. Po ranije oprobanom sistemu, očigledno dobro uigranom, posle Vukčevićevih medijskih izleta kreće lavina tekstova, što u domaćim to i u stranim medijima, ili u domaćim medijima sa stranim kapitalom, u kojima se žestoko optužuje Vojislav Koštunica.
Interesantno je napomenuti da serijal tih tekstova i televizijskih i radijskih gostovanja, koji imaju samo jedan cilj – napad na Koštunicu – usledi posle medijskog istupanja lidera DSS o nacionalnim i državnim interesima Srbije i njegove kritike upućene vladajućoj koaliciji i zapadnim faktorima. U tim nastupima predsednik DSS-a kritikuje vlast zbog postupaka koje omogućavaju očigledno urušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, najave rasprodaje preostalih državnih preduzeća i spremanje donošenja zakonskih akata po nalogu EU i SAD, koje nisu u interesu građana naše države.
Kada smo već kod stranih pritisaka, bilo bi dobro da Vlada Srbije saopšti da li su i koje sudije, posle reforme pravosuđa, izabrane na pravosudne funkcije upravo po nalogu Zapada i SAD.
Uoči zaključenja ovog broja „Pečata“ šef Akcionog tima za hapšenje preostalih haških begunaca Vladimir Vukčević, rekao je da ne postoje rokovi za hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Pojedini mediji objavili su da je Srbiji dat rok da se Mladić uhapsi do 2011. godine, kao jedan od uslova za pridruživanje Evropskoj uniji.
„Ja nisam čuo da je bilo ko rekao da postoji bilo kakav rok. Mislim da je tu deplasirano postavljati  rokove, jer bi to značilo da mi možemo nešto da uradimo, a nećemo, što nije tačno“, rekao je Vukčević.
Ova Vukčevićeva izjava je u suprotnosti sa ranijim njegovim izjavama, kada je govorio da postoji rok za predaju Mladića, da državni organi mogu da ga pronađu, ali da ne postoji dovoljna volja kako politička tako i ona u bezbednosnim službama.
Međutim, dolazimo do zaključka da Vukčevićeve izjave idu u prilog kako vladajućoj koaliciji, ali daleko više SAD i njenim saveznicima u EU, koji očigledno imaju cilj da srpske državne institucije, prvenstveno Tužilaštvo, sudove, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA), Vojno-bezbednosnu agenciju (VBA), Vojsku Srbije i Vojno obaveštajnu agenciju (VOA), pokažu kao nesposobne i neprofesionalne, koje treba reformisati, bolje rečeno – ugasiti i formirati nove. Ili da se Srbija ne bi izlagala trošku, da bezbednosno-obaveštajne i pravosudne poslove po Srbiji odrade zapadne institucije o sopstvenom trošku.
A poštovanje Ustava Srbije… To je za mnoge u vladajućoj koaliciji neprihvatljivo i nebitno… Bitno je šta kažu zapadni faktori…

3 коментара

  1. Ја бих, да сам Војислав Коштуница, изашао и рекао – Јесам, скривао сам Младића и не кајем се!
    Али нисам. А питање је да ли је и он сам Војислав Коштуница и да ли је уопште икада био.
    И зар је, после свега уопште битно шта Американци мисле о правној држави, а поготово о правима мањина?

  2. Poznato je javnosti u Srbiji da je g-din Koštunica bio žrtva sedamdesetih, zbog protivljenja konfederalnom ustavu SFRJ.Taj Vukčević kad se obraraća Voji treba da digne dva prsta da mu ovaj dozvoli da progovori, kompetencije, etički kodeks, naučni opus Voje, konzistentnost, za ovog duhovnog liliputanca i lakrdijaša je kosmička tehnologija.
    Treba lakrdijaša pustiti da drži što više “konferencija”, blamaža je eklantantnija, primer je istup u Londonu, mogli su i Šojića poslati… ali ovaj je dao najlepši autogol.

    Kaže zaštitili ga Amerikanci, mašala kad nemaju boljeg ~~~!Štitite ga i dalje, koji likovi iz predstave “Hamlet iz Mrduše Donje”, ma ovi likovi su za pozorišnu predstavu, definitivno!

  3. Mislim da Kostunica nema veze sa Mladicem a da vladajuca koalicija zna da on vise nepostji samo obmanjuju narod.Slazem se da Kostunica treba jednom da izade i da kaze dali zna o tome nesta ili ne,a ja verujem da je ´Kostunica cist ko suza.O Vukcevicu i njegovom pomocniku sve je jasno ko dan.Pustaju ratne zlocince iz BiH-a. asvakodnevno zatvaraju srbe.NJihova lica je dovoljno pogledati na TV,ekranima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *