10. OKTOBAR Niko nije jači od države – osim naroda

Piše Uglješa Mrdić

Rezultat insistiranja Evropske unije da se gej parada u Beogradu održi po svaku cenu, uprkos brojnim relevantnim bezbednosnim procenama da to ne bi trebalo učiniti, je tragičan – povređeno je preko 200 policajaca i građana, a materijalna šteta procenjena je na preko milion evra

Jake institucije – jaka država Srbija. O tome „Pečat“ piše od prvog broja, baš kao i o onim državnim funkcionerima koji zloupotrebljavaju iste te institucije isključivo zarad sopstvenih interesa. Najbolji primer za to kako se vladajući režim igra sa svojim građanima, jesu događaji u vezi sa održavanjem „Parade ponosa“, odnosno, kako je u narodu prihvaćeno – gej parade.

SMRT DRŽAVI
Pod pritiskom nama „dokazano prijateljske“ Evropske unije i direktivama iz Brisela i Vašingtona, novi  evropski zadatak aktuelnog režima predvođenog predsednikom Srbije i Demokratske stranke Borisom Tadićem, bilo je održavanje gej parade, kako bi se pokazala „sloboda misli i izražavanja u Srbiji“. I pored skoro dvomesečne medijske i političke kampanje u prilog održavanju Parade, i činjenice da je angažovano oko 5.600 policajaca (ne računajući pripadnike bezbednosno-obaveštajnih službi BIA i VBA), došlo je do krvavih scena na beogradskim ulicama, tako da se ispostavilo kako je mitropolit Amfilohije bio u pravu kada je gej paradu nazvao „Kolo smrti na ulicama Beograda“. Rezultat insistiranja Evropske unije da se gej parada u Beogradu održi po svaku cenu, uprkos brojnim relevantnim bezbednosnim procenama da to ne bi trebalo učiniti, je tragičan – povređeno je preko 200 policajaca i građana, a materijalna šteta procenjena je na preko milion evra.
Tako se ispostavilo da je odluka vlasti da dozvoli održavanje gej parade bila nerazumna, i da bunt naroda nije sprečen činjenicom da su gej aktivistima podršku dali neki politički funkcioneri (ministar za manjinska i ljudska prava Svetozar Čiplić, zaštitnik građana Saša Janković i lider LDP-a Čedomir Jovanović), borci za ljudska prava (Miljenko Dereta i Nataša Kandić) i ličnosti iz sveta umetnosti (Mirjana Karanović, Nikola Kojo i Srđan Dragojević).
Iako se u svim medijima tokom ove nedelje isticalo kako su se demonstranti, rušeći Beograd, sukobljavajući se sa policijom i napadajući institucije, sukobili sa državom, istina je sasvim suprotna. Naime, protiv države bili su upravo oni koji su bili jedna od meta gnevnog naroda – pederi i lezbejke. O tome svedoči fotografija na kojoj se sasvim lepo vidi transparent SMRT DRŽAVI,  a nose ga gej aktivisti. I to odmah pored šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, i ministra Čiplića, koji su se nalazili na čelu paradera.

Po ko zna koji put u protekle dve godine, vlast u Srbiji zloupotrebila je svoje institucije zarad sopstvenih političkih interesa i opstanka na vlasti

IGNORISANjE SLUŽBI
Prema rečima najupućenijih u bezbednosna dešavanja u Srbiji, neredi su izbili zato što nije postojala dobra koordinacija bezbednosnih službi Srbije. To znači da su posao slabo odradili Savet za nacionalnu bezbednost i Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti.
Podsećanja radi, posle prošlogodišnje bezbednosne procene da se gej parada ne treba održati zbog brojnih rizika, ona je i odložena. E, ove godine pritisak EU je bio jači, a otpor Vlade Srbije slabiji, pa su svi zajedno našli zajednički jezik da se podrže gej aktivisti, uprkos proceni da postoji opasnost da na beogradskim ulicama može biti čak i mrtvih.
Prema rečima profesora Darka Trifunovića sa Fakulteta bezbednosti, koji je učestvovao u proceni bezbednosti jednog od najvećih svetskih skupova proteklih godina, Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, posle dobijene procene od MUP, BIA, VBA i VOA, državni vrh je imao samo dva izbora u vezi sa održavanjem gej parade. Prvi, da se zabrani održavanje skupa i drugi da se održavanje skupa izmesti na bezbednu lokaciju, koja je lakša za obezbeđivanje; ta lokacija nikako ne može biti centar grada, niti u blizini vitalnih objekata i državnih institucija, već mesto gde je fluktuacija građana i saobraćaja minimalna. Takvo mesto je, recimo, novobeogradska strana Ušća.
„Službe su dostavile svoje izveštaje, ali politički vrh nije želeo da posluša savete i procene sopstvenih službi. Inače, kada se u svetu održavaju skupovi visokog rizika, organizator je dužan da pokrije troškove obezbeđenja i da odgovara za potencijalne posledice i nerede. U ovom slučaju, organizatori gej parade trebali su da plate da ih čuvaju pripadnici nekih od agencija za fizičko-tehničko obezbeđenje. Međutim, dogodilo se da je policija zloupotrebljena, a naročito njene tri specijalne jedinice – Žandarmerija, SAJ i PTJ – i to zarad političkih interesa“, kaže za „Pečat“ dr Darko Trifunović.

Ako uzmemo u obzir sve razgovore obavljene sa pripadnicima MUP-a i drugih službi bezbednosti, možemo zaključiti da je pitanje da li će policija sledeći put pristati na ovakvu igru vladajućih političkih struktura

NEZADOVOLJSTVO POLICIJE
A da je neraspoloženje u policiji, zbog zloupotrebe zarad evropskih i političkih ambicija vladajućeg režima, veliko, govore i najave policijskih sindikata Srbije, to jest Nezavisnog sindikata policije, da će pripadnici MUP-a stupiti u jednočasovni generalni štrajk na teritoriji čitave države.
Redakcija „Pečata“ kontaktirala je pripadnike više službi bezbednosti, koje su učestvovale u obezbeđivanju ovog skupa, a najveća revoltiranost ispoljena je u okviru specijalnih policijskih jedinica. Naime, retko kada se dešava da sve tri policijske specijalne jedinice – Žandarmerija, Protivteroristička jedinica (PTJ) i Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) – budu angažovane na obezbeđenju skupa gde učestvuje samo hiljadu ljudi, među kojima se, osim toga, nalazi i veliki broj pripadnika obezbeđenja prisutnih funkcionera i političara.
Naši sagovornici postavljaju jedno upozoravajuće pitanje – šta bi se dogodilo da je kojim slučajem u trenutku angažovanja specijalaca u Beogradu, izbio neki teroristički akt u drugom delu Srbije, recimo u Raškoj oblasti? Mnogi delovi Srbije ostali su, te nedelje 10. oktobra, bez adekvatne policijske zaštite, što je stvorilo preduslove za delovanje lopova, dilera i drugih kriminalaca. Na vlastima je da objasni zbog čega je veći broj specijalaca bio angažovan zarad gej parade, nego kada su u Beogradu skupovi, na kojim učestvuje po nekoliko desetina hiljada građana. Samo dan ranije, 9. oktobra, održana je „Porodična šetnja“, na kojoj je bilo oko 10.000 učesnika, a nije se dogodio nijedan incident.
Jedna od nedoumica koja jednako tišti i javnost i samu policiju je i zbog čega se hiljade angažovanih policajaca nije povuklo sa beogradskih ulica, kada je oko 13.15 sati zvanično skup gej aktivista bio završen, a isti do 14 časova prebačeni policijskim vozilima na bezbedne lokacije. U trenutku kada se završio skup, isti broj policajaca (njih 5.600) ostao je na beogradskim ulicama. Veći deo njih je bio umoran, jer je već bio u pripravnosti i na terenu preko šest sati. Mnogima je isticala smena, a osim toga bilo je dovoljno da na beogradskim ulicama ostane redovan sastav policije (policijske patrole i inspektori u civilu, zaduženi za brigu o javnom redu i miru) kao i u uobičajenim danima. Inače, visoko-rizični objekti – poput institucija, ambasada i stranačkih prostorija – ionako su pod budnim okom bezbednosnih službi, a kada je reč o ambasadama SAD, Velike Britanije i Izraela i pod stalnom prismotrom najelitnijih delova policijskih specijalaca. To znači da je policija već trebala do 15 sati da bude u svojim stanicama i bazama, spremna, naravno, da eventualno reaguje ako na nekoj lokaciji dođe do nereda.

VOJSKA U PRIPRAVNOSTI
Međutim, posle istraživanja, redakcija „Pečat“ došla je i do saznanja da je policija ostala na ulici do večernjih časova, isključivo zbog panike nastale u redovima vladajućeg režima. Naime, iz različitih delova Vlade stizali su podaci da se plaše kako će demonstranti posle završetka gej parade krenuti da protestuju ispred državnih institucija i političkih stranaka. Isti ti funkcioneri potom su  obaveštavali zapadne ambasade, da moraju da drže pojačano prisustvo policije na ulicama zbog straha da demonstranti ne krenu na diplomatsko-konzularna predstavništva.
Moglo se čuti i to da je među najnervoznijima u Vladi Srbije bio ministar odbrane i potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac, koji je u nekoliko navrata tražio od policije da brže i efikasnije reaguje i da građane skloni sa ulica, pod izgovorom da je reč o huliganima koji hoće da ruše politički sistem. Onda su, kako kažu, iz državnog vrha krenula „filovanja“ prema policijskim štabovima kako su demonstranti pucali iz vatrenog oružja u sliku Borisa Tadića, što može da znači da se neće zaustaviti na paljenju sedišta DS-a u Krunskoj ulici. Istovremeno se moglo čuti i to, da je navodno u pojedinim kasarnama Vojske Srbije u Beogradu povećan nivo pripravnosti. Postavlja se zato sasvim logično pitanje: da li je došlo do loše komunikacije na relaciji Ministarstvo odbrane i Generalštab VS sa jedne strane i Vojno-bezbednosne agencije, sa druge strane.
Jedno je sigurno – u bezbednosnom neredu, međusobna koordinacija svih službi bezbednosti nije bila na potrebnom nivou.

Ako uzmemo u obzir sve razgovore obavljene sa pripadnicima MUP-a i drugih službi bezbednosti, možemo zaključiti da je pitanje da li će policija sledeći put pristati na ovakvu igru vladajućih političkih struktura

SPREMNI NA ŠTRAJK
Dan posle gej parade u MUP-u je veliki revolt većine zaposlenih protiv vladajućeg režima, jer su sami policajci mogli da izgube glavu čuvajući stotinak gej aktivista od sopstvenih građana. Pri tom su skoro svi zaposleni u MUP lično bili protiv održavanja gej parade, jer i sami kod kuće imaju svoje porodice i ne žele da im deca gledaju ples seksualno devijantnih osoba po centru Beograda.
A dodatnu nervozu u policiji izazvalo je i to, što su pojedinim policajcima za vreme održavanja skupa stizale informacije o identitetima učesnika protestnog skupa protiv gej parade, sa prosečnom starošću ispod 20 godina. Tako je jednom policajcu, koji nije jedini primer, kolega iz Operativnog štaba javio: „Sin ti je među demonstrantima. Nalazi se na lokaciji, koju tvoja grupa obezbeđuje“. Sa druge strane radio-stanice nastao je muk.
Ako uzmemo u obzir sve razgovore obavljene sa pripadnicima MUP-a i drugih službi bezbednosti, možemo zaključiti da je pitanje da li će policija sledeći put pristati na ovakvu igru vladajućih političkih struktura. Lepo je dobiti 20 odsto veću oktobarsku platu, ali obraz nema cenu, pogotovo što i većina dece policajaca oseća istu besperspektivnost kao i demonstranti koji su se obračunavali sa snagama bezbednosti.
Sve ovo samo je dodatni razlog što se policija sprema za generalni štrajk. Pitanje je dana kada će se dogoditi. Za sada je odložen, zbog posete državne sekretarke SAD Hilari Klinton. I zbog njenog dolaska, policija je bila vanredno angažovana. Šest hiljada policajaca, od kojih je veći deo bio angažovan u nedelju, morao je da patrolira ulicama Beograda.
Stoga se može očekivati da će sledeći put u sukobu državnog vrha i naroda, policija stati na stranu naroda, za pravo svojih porodica. Državni vrh je kriv, zato što je sopstvenu policiju zloupotrebio u sukobu protiv sopstvenog naroda. Da li država može da postoji bez naroda? Ne može. Često se govori da ništa nije jače od države. Ništa, osim naroda samog!

_______________

Protesti u Moskvi

Ispred ambasade Srbije u Moskvi 10. oktobra, održan je protest u organizaciji pokreta „Kosovski front“, uz učešće Srpskog narodnog pokreta „Naši 1389“, „Ruskog Obraza“, „Nacije rada“ i „Saveza pravoslavnih Steg“… Demonstranti su izrazili solidarnost sa srpskim narodom, koji je istog dana održavao antirežimski i antipederski protest u Beogradu. Moto manifestacije bio je „Beograd nije Sodom“. Okupljeni su nosili transparente „Kakva Vlada takva parada“ i „Rusija i Srbija protiv parade izopačenih“. Aktivisti „Kosovo fronta“ su i u Belorusiji, ispred ambasade naše zemlje u Minsku, u znak solidarnosti sa narodom Srbije, okačili transparent „Ne gej paradi“.

6 коментара

  1. Svaka čast Uglješi za konstruktivan i kvalitetan članak.

  2. Како смо изманипулисани. Па власт је унапред знала каква ће бити реакција на “параду” педера. “Хулигани” -то је сада најважнија тема која нам се перфидно намеће у свим медијима, омаловажавајући истовремено, разговоре иза затвозених врата о одузимању Космета, Рашкој области, НАТО-у и уништењу српског обележја и вредности. Реакцијом полиције и “специјалаца”, желе нас уплашити и упозорити за случај поновних протеста на улици. Одлучни су да упуте “породичне” полицајце и “специјалце” на народ, који ће бити назван”терористима”, па таман било и милион протестаната. Управо они петооктобраши који су били финансирани од страних држава за “револуцију”, тероришу народ и цепају Србију плашећи нас последица уколико се окупимо. Има за нас наде јер је и овај “модел” заштите владајућих пројектован (и финансиран) на западу. Заборавили су да имају посла са Србима и да у Србији важе друга правила.

  3. List Đornale navodi da postoje veze između ultranacionalista i desničara među srpskim navijačima i navijača Verone koji u Italiji važe za jedne od najesktremnijih.Podrška Ivanu Bogdanovu, zvanom Zver, koji je vodio srpske navijače u Đenovi, vidljiva je i na ultradesničarkim italijanskim forumima, a na Fejsbuku postoji i grupa “Jedan je Ivan Bogdanov” koju je podržalo više od 7.000 ljudi.”Svaka čast Ivanu”, “Sve navijačke grupe bi trebalo da imaju čoveka kao što si ti”, “Živeo kralj”, neki su od natpisa među italijanskim najekstremnijim navijačima.Takođe, štampa navodi i da bi prvi rezultati skorašnjih sukoba u Đenovi, mogli da se vide već za vikend kad se nastavlja italijansko fudbalsko prvenstvo.Prvi korak je već preduzet i derbi Roma-Lacio, koji će se igrati 7. novembra, iz večernjeg je prebačen u poslepodnevni termin.

  4. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara ” čije su ovce onoga je i livada ” niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi i pobjedimo neprijatelje njihovim oružjem visokim NATALTETOM.

  5. Тамо где је образ у новчанику,тамо нема никаквог осећаја за
    потребе ближњих,нити интереса да се било шта реши до краја.
    Имамо на власти,самовоњне,саможиве и себичне особе којима
    се суштина живота претворила у јурњаву за влашћу и то без
    икакве контроле,за моћи бескрајном и необузданом без полагања
    било каквих рачуна народу.Почели су са ЛАЖИМА,ПРЕВАРАМА,
    КРАЂАМА…и неће се зауставити док све не униште што су
    генерације стварале.Биће добри ови закони које су донели,
    једног дана ће БИТИ ПРИМЕЊЕНИ НА ЊИМА.Свака батина има
    два краја.А чланак је изврстан,по обичају у ПЕЧАТУ.

  6. Hvala Uglješi na ovom lepom i nepristrasnom članku…policija ima decu, porodice i ne smeju zaboraviti da ih HRANI isti OVAJ NAROD na čiju decu su digli batinu…i vreme je da se pobune i sačuvaju svoj OBRAZ…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *