DOS – jakna Velje Ilića

Piše Milorad Vučelić

Oktobarsko slavlje završiće se tek državnom gej paradom 10. oktobra. Ali i sada se potvrđuje pravilo da blizina događajima i ličnostima zamagljuje pravi i celovit pogled. Pogotovo onda kada su neki od sporednih aktera tih događaja na vlasti, dok su glavni akteri u opoziciji, ili u grobu. Pored toga, oni koji tumače i prikazuju događaje, isključivo su oni koji iz ideoloških uverenja ili interesa služe vlasti ili je slepo slede. Naravno da ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da se pripadnici naroda, koji je takođe imao izvesnu ulogu u tim događajima, nalaze u situaciji da žive krajnje opušteno i bezbrižno u društvu svojih gotovo potpuno ostvarenih ideala. Dabome da u svemu tome ima i one čuvene „filozofije,“ po kojoj je najnovija istorijska pojava najbolja zato što je poslednja. Ali ne učitavajmo mnogo sadržaja tamo gde ga nema previše.
Velike sile uvek su imale ogroman upliv i uticaj na događaje na Balkanu. On je bio neposredan, direktan, najčešće oružani. Pojavljivala su se i razna mesta, ili ličnosti koje su simbolizovale način na koji su se velike sile uplitale u naše nacionalne tragedije i drame, u pučeve, atentate, prevrate, u prekomponovanja srpskih teritorija. Muzejsko mesto zaslužile su razne vrste oružja, odlikovanja, uniforme, durbini, pa i penkala ili naočare ovog ili onog vojskovođe ili državnika. Ništa neobično.
Ali sada, posle deset godina od oktobarskog prevrata, u istorijski muzej srpskog naroda, na velika vrata i na počasno i uzvišeno mesto stupa – jakna Velje Ilića! To je ovde jedinstveno i samo naše. Ta jakna postaje novo srpsko nacionalno znamenje. Ona se uplela u istorijske događaje. Jakna je, šeretski ispriča Ilić, obična DOS-jakna, ali sa nešto većom kragnom i istaknutim naramenicama, pa je stoga izuzetno pogodna za pakovanje velike količine dolara kojima su finansirane aktivnosti za rušenje Miloševićevog režima. Mesto punjenja jakne stranom valutom je Pešta, iz koje je, kao što je poznato, Srbima samo dobro dolazilo. Mesto pražnjenja jakne koju je Ilić samo nosio, jeste Beograd, ili neko mesto usput, što i nije mnogo važno. Glavni organizator punjenja jakne bio je Vilijam Montgomeri, šef američke kancelarije za Balkan. On otvoreno kaže da je, što preko jakne, a mnogo više drugim načinima, samo Amerika u opoziciju i nevladin sektor u Srbiji, uložila „mnogo, mnogo više od 100 miliona dolara“! A kome verovati, ako ne Amerikancima?
Koliko novca je ukupno po ovom osnovu „ušlo“ u Srbiju, još uvek ne znamo. To ćemo saznati tek kada DOS napravi završni obračun, a on još nije gotov. Bilo kako bilo, DOS-jakna Velje Ilića mora u muzej, nezavisno od toga kako će se taj muzej zvati. Pošto smo toliko preokupirani ponosom i „Paradom ponosa“, možda bi u skladu sa tim i taj muzej trebalo da ponese odgovarajuće ime – Muzej Ponosa.
Zvanična Srbija je pored ponosa potpuno okupirana „realizmom“. Moramo se suočiti sa „realnošću“, „realnim stanjem stvari“, „ne možemo protiv jačih“ – odjekuje skoro sa svih političkih govornica. Čak se sa nekom posebnom erotičkom sladostrašću i uživanjem govori o jakim, jačim i najjačim, i o tome kako je važno da im se svidimo i da se odazovu na naš gotovo ljubavni zov. Dok gledamo tu, sve teže savladivu žudnju naših još nerealizovanih NATO ljubaznika, kao da ih čujemo kako u zanosu govore, poput jednog literarnog junaka, za strane vojne oficire: „Kako su lepi“; i sanjare kako „kao po maslacu – oni ulaze u Beograd kao po maslacu“!
Postoje na ove probleme i veoma jasni odgovori, po kojima se ova vrsta ponosa jednostavno prepoznaje kao homoseksualnost, a „realizam“ kao kapitulacija ili kolaboracija. To je nesumnjivo tačno i precizno, ali nam je za ovu priliku to isuviše malo.
Zato posegnimo za parafraziranjem nekadašnje lektire, koja se bavila kvislinzima, kolaboracionistima i homoseksualnošću. Žan Pol Satr iz 1945. godine:
„Pošto je snagu postavio kao izvor prava i kao prerogativ gospodara, kolaboracionist pribegava lukavstvu. On priznaje slabost, i tako se, taj propovednik životnosti i muškosti koristi oružjem slabih žena… U brojnim člancima i nastupima nailazimo na neobične metafore, koje veze između Francuske i Nemačke predstavljaju kao seksualni odnos u kojem Francuska igra ulogu žene. I nema sumnje da feudalni zavisni odnos između kolaboracioniste i gospodara ima seksualni vid. U meri u kojoj uopšte možemo govoriti o nekoj kolaboracionističkoj duhovnoj nastrojenosti, nalazimo da ona poseduje jedno žensko svojstvo. Kolaboracionist govori u ime snage, ali nije snažan: on je lukav, on je sav prepredenost, koja se oslanja na snagu, čak je i šarmantan i zavodljiv i nada se da će izvući korist iz privlačnosti, koju misli da francuska kultura ima za Nemce. On predstavlja čudnu mešavinu mazohizma i homoseksualnosti i, zaista, homoseksualni krugovi Pariza dali su mnogobrojne i sjajne regrute za kolaboracioniste“.
Kome je sada volja i ko nema dovoljno mašte neka zameni neke reči i umesto njih stavi neke druge, kao što su, recimo, Evropska unija ili Srbija ili Beograd.
U svakom slučaju, nadam se da vam nikako ne mogu pokvariti dalja oktobarska slavlja i ugođaje. U nedelju je gej parada, a u utorak nam dolazi naša proverena prijateljica, američka državna sekretarka Hilari Klinton. Ona nas svakako ni ovoga puta neće izneveriti. Što propusti da nam kaže u Beogradu, čućemo više nego jasno u Prištini i Sarajevu.
Paradama, slavljenjima, slatkim strepnjama i iščekivanjima u današnjoj Srbiji nikad kraja.

9 коментара

  1. Koliko para, toliko muzike. Nije više ni važno kakva je muzika, raštimovana, glasna, bukačka, ludačka.Važno je da svira i da se igra. Hleba i igara što više. Učili smo, nekad davno da je demokratije vladavina naroda. Na TV spikeri svakog dana prosipaju termine”od demokratskih promjena, prvi demokratski izbori, prvi demokratski predsjednik, transparentno izražavanje ljubavi prema istom polu”. A narod više ništa ne razumije. Narod bira jednu grupaciju zbog njihovih ideja. Nakon izbora ta ista grupacija se spaja sa drugom grupacijom čije ideje nemaju nikakve veze sa biranom grupacijom. Ne znamo ni koga smo birali, bi kakve su ideje u opticaju. Ako je narod izabrao vlast, kako je moguće da ti isti koje je narod birao i dao im ovlašćenja ne slušaju narod. Većina ljudi i ovoj državi Srbiji smatra da paradiranje homoseksualaca, samo zato što vole seks sa osobama istog pola, predstavlja čin prije čina. Političari kažu da se ne smije pisnuti o tome, jer za to slijedi 8 godina zatvora. Koga u demokratiji političari treba da slušaju, one koji su ih birali, ili Evropu? Demokratija je poštovanje volje naroda, a ne bijelog svijeta. Ma koliko smatrao političar da se ideje birača koji su ih birali kose sa idejama svijeta, ne smije se ponašati mimo volje naroda, jer to sve je onda samovolja, a ne demokratija. Recite onda da nismo demokratsko društvo i radite šta Vas je volja. Paradiranje homoseksialaca nije demokratija, ma koliko nas u to ubjeđivali. Narod ”nije stoka”, jer su ga uzaludne ideje političara veoma opametile. Samo pratite seljačku logiku i pamet predaka i nećete pogriješiti.
    Ne gledajte očima političara, jer oni Vas ne slušaju.

  2. Uzasavajuce ponasanje srpske vlasti apsolutno je nerazumljivo bez analize seksualnih profila vaznih pojedinaca iz te vlasti. Njih strani “mentori” nisu, medjutim, “delegirali” u vlast zbog pretpostavljenog ovakvog ponasanja, nego jednostavno sto su takve osobe podlozne ucenama! Pa su ih ucenili “krojaci zute revolucije”, koji su verovatno i sami iznenadjeni ostvarenim rezultatima! Jer, umesto da cine sto se ciniti mora, tj. sta su obecali, tj. za sta su postavljeni, ovi “sticenici” stalno nastoje da nadmase sami sebe u izmisljanju sve gorih i gorih muka za Srbiju! Da, oni se pritom poistovecuju sa Srbijom – u svojoj mazhostickoj mahnitosti! Udri, zabij, slomi, unisti – to su njihove zelje, koje “transferisu” na Srbiju! Njihovi gospodari, makroi moglo bi se reci, ni u snu nisu mogli ocekivati takvu odanost! Naravno, ti sticenici ostvaraju “ravnotezu” tom mazohizmu tako sto su krajnje sadisticki nastrojeni prema narodu Srbije! Zato vidite miltantne cinovnike – cele buljuke, iz nevladinih, antisrpskih organizacija, je Tadic u poslednjih godinu-dve upustio u sve srpske insititucije, personifakcija im je Marko Karadzic – koji se, medjutim, ozare kad god vide ili cak pomisle na gospodara, na svog makroa! Uvek spremni da se uvuku kome su se obecali, uvek spremni da utuku onog na koga im makro prstom pokaze – eto, to je zuta vlast! Sad sigurno znate od cega su tako zuti, koje je mesto na kom, odnosno u kom najradije borave! A Srbija gleda, i nervira se zbog Antica, Stojkovica i “Pizona”! A i “Farma” Srbe silno uzbudjuje! Srbiju su dotle, uz sleganje ramenima, prepustili upravo opisanom seksualno-politickom profilu. Posledice ce uskoro osecati cela Srbija, svaka porodica, svaki pojedinac.

  3. GEJ PARADA 10.10.2010-ČEDOMIR JOVANOVIĆ PSUJE PROLAZNIKA (…i tebe cu da jebem)
    http://www.youtube.com/watch?v=GrRRYC5ubAI&feature=player_embedded&fmt=5

    …. a sramota je sto niko od nazovi “opozicije” nije izasao da stane pred Huntu Crvenih Khmera Pol Pot-a – Ivice Dacica (Pol Pot,masovni ubica je bio na radnoj akciji u Titoslaviji 1950,pa je uz pomoc CIA “dos`o” na vlas`,ko i Ivica – i poubijao milione sunarodnika u Kambodzi)

  4. Они за шаку власти завађају народ Србски, ејјј !
    -Петог октобра су палили престоницу, запалили Скупштину, украли туце оружја из станице Мајке Јевросиме, изгасили струју Србији у Колубари, мафија завладала,кризни штабови, истерали на хиљаде кадрова, а перјанице су били и Чеда,Хомен,Шутановац,Тадић…..а сад су демостранти хулигани, терају их на вишегодишњу робију, невиђен цинизам!

    -На првим већим демострациијама извели су највеће снаге у историји Србије , што је потврдио и Дачић-стамболићевац, против Срба,…ејјјјј !

    -На педербал могу да дођу педери и лезбејке из целе Еуропе, а грађани из унутрашњости не смеју у своју престоницу,ејјјјјј !
    На стотине демостраната није могло у Ургентни центар јер их је тамо чекала полиција у цивилу, ејјј мизеријо.

    -Хапсе Србе из “унутрашњости” , јер су се београдски демостранти лакше склонили, и оптужују их за преврат, а штите педере из круга двојке и Дорчола, ејј ово је дно.

    -Ако је тако нека се престоница пресели у неки други град са све институцијама, парама, приходима из целе Србије, да и други продишу, и неће више нико долазити у Београд, забрањени град.

    -Врх цркве, војске, полиције,академици,оци нације, у мишијој рупи.

    Земљу су за десет година уништили и економски и друштвено,морално….задужују,комадају,прете,узурпирају,пресуђују,…..па то је шљам.
    А и неке опозиционе странке “прво па мушко”, прво осуђују бунтовну младост за ломљење пар прозора, пар жардињера, један ауто….оптужише сву младост Србије, брука!Грађани су били испровоцирани недељама унапре, довођењем огромних снага у центар.

    Перфидности и покварености , никад краја.

  5. Поздрав из БЛ

    ” Dok gledamo tu, sve teže savladivu žudnju naših još nerealizovanih NATO ljubaznika, kao da ih čujemo kako u zanosu govore, poput jednog literarnog junaka, za strane vojne oficire: „Kako su lepi“; i sanjare kako „kao po maslacu – oni ulaze u Beograd kao po maslacu“ ” Некима у влади Србије би било к’о по лоју,а некима “smooth” – много је варијација у оствареној сексуалној слободи модерне Србадије! Оштроумно сте апстраховали урлик оних клинаца у недјељу на Славији. Моје поштовање господине
    Вучелићу!Види се да сте одрасли на правој литератури а не на Ридерс Дајџесту.

  6. Sotonisti predvođeni amerikom žele uništiti srpski narod po bilo koju cenu nesmemo nasesti .Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara ” čije su ovce onoga je i livada ” niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi i pobjedimo neprijatelje njihovim oružjem visokim NATALTETOM.

  7. Bilo bi bolje kad bi Srbija vodila više brige o Srbima u Hrvatskoj . O stalnim napadima na srbe od strane HSP-a i njihova šefa Danijela Srba .Ovaj Srb je prekršteni Srbin kakovih je puna Hrvatska a ti su najglasniji i najradikalniji prema Srbima. Mrze ono od čega su se zbog svog kukavičluka odvojili pa sad veličaju tuđu vjeru i narod misleći da su nešto postali. Imate bezbroj primjera Severina Vučković katolkinja a 98 % Vučkovića u Hrvatskoj pravoslavni Srbi. Ili Popovići , Jovići, Petrovići, Zorčići, Manojlovići, Putnikovići itd. Sve Srbin do Srbina a sad Hrvati i katolici ustvari ulizice koje pravi Hrvati cjene manje od poštenog Srbina. Dovoljno je baciti pogled na fejs što srpskije prezime to veći Hrvat. A grkokatolici sa Žumberka su čisti srbi kojima je vjera grkokatolička bila samo usputna stanica za prelazak na katoličku. Pogledajte grkokatoličku svetinju u Pribiću ili u Zagrebu totalno neodržavano , devastirano i zapušteno . To nam dovoljno govori o daljnjoj namjeri i jedinoj da se iz grkokatolicizma pređe u čisti katolicizam i da se Srbi pretvore u velike Hrvate kod većine hrvatskih srba to je uspjelo a uspijeva i dalje jer Srbija niti najmanje ne štiti svoju manjinu u Hrvatskoj.

  8. O naftovodu kroz Srbiju
    Što nebi krak naftovoda išao iz Srbije u Republiku Srpsku ako nas već Rusi smatraju braćom pa se iz Srpske ovajali Kraci za Hrvatsku i Sarajevo ? To bi znatno ojačalo Republiku Srpsku i Rusi bi dokazali da ne pričaju prazne priče. Hrvati su naftovod odbijali do zadnjega i sad im Rusi ne smiju dozvoliti da biraju. Ali pošto su Rusi i Srbi najnaivniji narodi i ništa nisu naučili iz niz poraza ništa me ne može iznenaditi.

  9. Sta drugo ocekivati od potomaka takvih predaka? Zna se iz kakve je porodice Ilic a i drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *