SIMA AVRAMOVIĆ Kleveta se ne isplati

Piše Sima Avramović

Reagovanje Sime Avramovića na tekst Koste Čavoškog „Izdaja se isplati“, objavljen u 124. broju „Pečata“ (23. avgust 2010. godine)

Pošto tekst Koste Čavoškog pod naslovom „Sima Avramović – izdaja se isplati“ („Pečat“, 22. jula 2010. godine, Internet izdanje) do te mere vrvi od neistina, poluistina, zamena teza, očiglednog ličnog animoziteta i teških kleveta, smatram da nije umesno feljtonizirati temu odgovorom za koji bi novinski prostor bio nedostatan, što bi još uz to nekome moglo pričiniti zadovoljstvo. Umesto toga, pokrenuću zbog klevete sudski postupak, gde će autor morati da dokaže tvrdnje o izdaji i „velikim parama“ koje sam navodno dobio iz inostranstva odnosno kako se to navodna izdaja meni isplatila. Nije potrebno mnogo intelektualnog poštenja i napora da se shvati da je osnovna ideja celokupne knjige na engleskom jeziku upoznavanje svetske javnosti sa stradanjem srpskog naroda i njegovih svetinja na Kosovu i Metohiji. Ona je deo akademskog projekta u kome se Kosovo i Metohija prepoznaje kao pravoslavno sveto mesto uporedivo sa Svetom Gorom i nekoliko drugih svetih mesta u svetu (holy places), koja shodno tome zaslužuju posebnu zaštitu. Sramotno je da se čak i jedna tako pozitivna ideja nipodaštava i izvrće u svoju suprotnost. Pošto nisam ostvario nikakav honorar za pomenutu knjigu i učešće u tom projektu, što javno i odgovorno tvrdim, taj imaginarni novac nisam ni mogao ustupiti srpskim beskućnicima i siromasima na Kosovu, kako zlurado preporučuje Čavoški. Ali, novac koji budem dobio u sudskom postupku ću sa zadovoljstvom proslediti upravo u te svrhe.
Celokupnu publikaciju o kojoj je reč sam stavio na Internet (http://www.ius.bg.ac.rs/prof/Materijali/avrsim/The%20Predicament%20of%20Serbian%20Orthodox%20Holy%20Places.pdf) da bi  javnosti bila lako dostupna. Tako će svako moći da se uveri koliko je Čavoški zlonameran, šta zaista u knjizi piše, kakvi su njeni ciljevi i da li je ona izdajnička ili nacionalno korisna.

6 коментара

  1. Profesore Avramovicu svi znaju koliko ste Vi strucan i vrstan profesor i koliko ste blago naseg Pravnog fakulteta. Sve najbolje i istrajte u svojoj borbi za cast i cist obraz koji vi svakako umete

  2. Професоре Аврамовићу,
    Ваше тезе у брошури су нетачне, неодговорне и представљају ниподаштавање академског статуса и струке којом се бавите.
    Боље да се нисте ни јављали.

  3. Kolege koje se javljaju bolje da pročitaju bar sedmu stranu sporne brošure.
    Ja sam razočarana profesorom Avramovićem, iako ne verujem da je imao marterijalne koristi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *