Pismena pokajanja Borisa Tadića

Piše Anja Vujević

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio lična pisma članovima Predsedništva BiH Harisu Silajdžiću, Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću u kojima ih moli za oproštaj

Povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti secesije Kosova, dan nakon što je ekstradicioni sud u Londonu odbacio zahtev za izručenje Ejupa Ganića Srbiji, predsednik Srbije Boris Tadić uputio je lična pisma članovima Predsedništva BiH Harisu Silajdžiću, Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću u kojima ih još jedanput moli da mu oproste ako je zaboravio da im se izvini za još nešto. Tadić ih podseća šta je sve učinio za uniratnu BiH i navodi:

Dragi moji ababi,
želim da Vam lično javim da ovo oko Kosova ide sve kako je planirano i dogovoreno u Vašingtonu. Još malo se moramo buniti jer bi nas opozicija inače naterala na vanredne izbore, tako da smo sa Bajdenom dogovorili da idemo korak po korak, da prvo izgubimo pred MSP, pa onda i u Generalnoj skupštini.
Zahvalan sam Vam na organizaciji Sarajevskog samita i pomoći koju ste nam tada pružili da se narod počne navikavati da sedimo za istim stolom sa demokratskim vlastima Kosova, kao našim dobrim susedima s kojima ćemo se uskoro zajedno naći u Otomanskoj imperiji (ih da znate kakvu ću džamiju napraviti u Šumadiji, veću od one kralja Fahda u Sarajevu).

„Ovo je nova, druga Srbija za koju Evropa nema alternativu, i koju ćemo uskoro svesti na krug dvojke“: iz pisma Harisu Silajdžiću

Pismo Harisu Silajdžiću
Dragi Harise, kažu mi da se još ljutiš na Srbiju, a ja nikako da te uverim da to nije ona Srbija koja se borila za Republiku Srpsku, branila Kosovo, na okupu držala Vojvodinu, Sandžak i Crnu Goru. Te Srbije više nema. Ovo je nova, druga Srbija za koju Evropa nema alternativu, i koju ćemo uskoro svesti na krug dvojke.
Jesta da oni u Hagu nisu rekli da je ta stara Srbija izvršila agresiju na BiH i počinila genocid, ali ja sam Ti se za svaki slučaj i za to izvinio i uprkos ovim mračnim snagama u Srbiji usvojio Deklaraciju. Jesam li i dva puta došao u Potočare a da okom nisam pogledao na Bratunac!?
Još jedanput, molim te Harise da prihvatiš moje izvinjenje. Evo, da ti dokažem moju iskrenost, sredio sam da sutra iz Londona Ejup Ganić bude vraćen u Sarajevo. Zbog ovih snaga prošlosti u Srbiji, ja ću reći da sam uvređen odlukom suda, i izvini što neću moći doći da popijem u tvom kabinetu kafu sa tobom i Ganićem, jer moram pisati još pisama. I ne zaboravi reći Ganiću da obavezno tuži Srbiju što ga je na pravdi boga optužila da je odgovoran za ubistva vojnika JNA (tu tužbu su pisali u doba one stare Srbije). Znam ja da ste Vi sve u pravu i zato sam još kao ministar odbrane uništio tu vojsku.
I molim te Harise da ne zaboraviš pozdraviti svog savetnika Damira Arnauta koji je isposlovao Ganićevu slobodu. Žao mi je što se tvoj kabinet puno istrošio i što si potrošio čak milion evra, ali Srbija će ti to nadoknaditi. Prenesi Dairu moje divljenje i kaži mu da je prevazišao oca. Samo još njegov otac, naš dragi ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut, toliko se odlučno borio za BiH u vreme agresije Srbije na Vašu zemlju. Zato sam ga i ugostio u Beogradu, jer znam da može pomoći i ovim u Sandžaku svojim iskustvom i prebaciti vehabije iz Bosne u Sandžak. Prihvatamo i sve mudžahedine kojima je on dao državljanstva.
Voleo bih Harise da te vidim u Beogradu i da prođemo istim onim stazama kojima sam nedavno proveo Erdogana. Da se uveriš kako se Sandžak digao, da ti pokažem gde ćemo praviti sve džamije. Naravno, nisam zaboravio ni autoput kojim ćemo povezati Sandžak sa maticom u Sarajevu, da imate dobre puteve kada se Sandžak otcepi i pripoji Bosni.
Nemoj se sekirati za Iliju Jurišića. Potpisaćemo mi sporazum, vratiću ti Iliju i isporučiću ti sve Srbe koje budeš tražio.
Što se tiče RS, ni tu Harise nemaš razloga za brigu.Sve sam ja to utanačio sa Bajdenom i Miletom (Milorad Dodik). Srbiji je puno i ovo teritorije što je ima i gledamo kako da je se otarasimo i što pre je svedemo na urbanu i modernu Srbiju u krugu dvojke, te nismo ludi da sebi zovemo RS. Kad nacrtamo granice nove Srbije biće pred nama puno problema – uređivanje tramvajskih šina, tkanje tepiha za džamije, tako da ti tad kao veliki vezir slobodno možeš raditi sa RS šta ti je volja. Valjda će se i oni u RS do tada dozvati pameti i shvatiti da im je do Istanbula najlakše preko Sarajeva. Shvatiće koliko nas je zadužila Otomanska imperija i, kao što reče naš prijatelj Davutoglu, zar bi Ivo Andrić mogao napisati „Na Drini ćupriju“ i postati Nobelovac da janičari ne odvedoše dečaka kojeg kasnije nazvaše Mehmed paša Sokolović!? A da ne pričamo o tome koliko bi nam epska poezija bila siromašnija (jest da nije po mom ukusu jer u njoj puno Turaka izginu).
I na kraju, dragi Harise, u nadi da ćeš mi oprostiti ako ima još nešto za šta ti se nisam izvinio, molim te da mi učiniš jednu ličnu, prijateljsku uslugu. Bilo bi nezgodno da primim Tačija u Beogradu, ovi mračnjaci zaostali iz prve Srbije bi se odmah digli, pa gledaj da u skoroj budućnosti organizuješ neki sastanak nas dvojice. Ne bi bilo loše da tu budete i Ti i naš prijatelj Abdulah Gul.

Pismo Željku Komšiću
Uvaženi kolega Komšiću, pozdravljam Vašu izjavu da podržavate suverenitet Srbije bez Kosova. Oprostite što smo u MIP morali pozvati Vašeg ambasadora Arnauta da mu uputimo protest, ali to nije ozbiljno, to je da umirimo ove retrogradne snage prošlosti u Srbiji koje ne mogu da prihvate da u Evropu možemo samo bez Kosova.

„Nadam se da se ne ljutiš zbog bratskih kritika jer cilj nam je zajednički, da ispunimo obećanje dato Bajdenu“: iz pisma Nebojši Radmanoviću

Pismo Nebojši Radmanoviću
Brate Nešo (Nebojša Radmanović), tebi posebno želim da se zahvalim što si odlično držao Harisovu stranu. Znam koliko ti je to bilo teško, i da su oni Vaši u RS ostrašćeni nacionalisti, da si se morao dovijati da ih ubediš da si na njihovoj strani, dok radiš na našem zajedničkom projektu.
Hvala ti, što nisi stavio veto na Istanbulsku deklaraciju. Kad smo za nešto krivi, onda to moramo i priznati ako hoćemo u Evropu (nešto sam zabrljao i više ni sam ne znam hoćemo li u Evropu ili pod Otomansku imperiju…biće da narodu pričam Evropa, a mislim Otomanska imperija). I zato je dobro da sam ja tamo napisao da je OHR sve u pravu i da RS remeti BiH.
Ti i dalje, kao i do sada, samo pričaj da su za sve krivi Haris i onaj njegov Alkajal, da sve rade mimo tebe, ali nemoj ni slučajno da upotrebiš veto kada idu da se sretnu samnom ili Turcima, i kad rade protiv RS. Evropa (Turska), koja nema alternativu, da budemo načisto, hoće jaku BiH s jakim institucijama u Sarajevu, i mi joj to moramo dati.
Znam da Vama tamo nije lako, jer je kod vas sve ekstremista do ekstremiste, pa je zato najbolje da nastaviš kao i do sada – jedno radi, drugo pričaj da im zamažeš oči.
Sjajno si izveo posao oko NATO-a. Kaži Miletu da ni slučajno o NATO-u ne raspisujete referendum i da ne otvarate raspravu u skupštini. Vi lepo narodu obećavajte referendum, a Bajden nam je obećao da će BiH što pre u NATO. Razumeš da je to jako važno jer kada budete u NATO nema više ništa od otcepljenja RS, i mirna otomanska Bosna.
Važno je da ubedite narod da sad nije vreme za referendum za otcepljenje, da niste avanturisti. Dok ovaj narod u Srbiji prihvati da proguta gorku pilulu i Kosovo kao evropskog suseda, biće i presuda Karadžiću (nemojte slučajno da bi mu pomogli oko odbrane jer to može škoditi evropskom imidžu i ishod suđenja ne bi doprineo jačanju centralne vlasti u Sarajevu), a i BiH će biti u NATO-u. Tada više neće biti opasnosti od referenduma i RS bi mogla postati nešto kao švajcarski kanton (obavezno narodu ističite ovo „švajcarski model“, oni će odmah pomisliti na plate i penzije).
Kaži Miletu da mu je odlična ona izjava da je Kosovo izgubljeno i da i treba da ode, jer bi da ostane u Srbiji, kao što reče, Evropa mogla zatraži da neki Albanac sedne u moju fotelju. Pametno je to objasnio, jer gde da dam fotelju, a posebno Šiptaru.
Molim te, prenesi Miletu i da je Bajden zadovoljan kako ovo ide oko Kosova i RS, mada čitam u novinama da i on to zna, da je ponovo u kontaktu sa „moćnim strancima“. Samo, tamo su kod Vas sve ekstremisti, nacionalisti, pa ne znam da li je baš pametno Miletu da onako javno kaže da su mu „najmoćniji stranci rekli da ni slučajno ne žele SDS na vlasti jer su dali odlikovanje Karadžiću“. Da bude jasno, nije Karadžić ni Izetbegović ni Tuđman da bude prihvatljiv Evropi i da mu se mogu dodeljivati odlikovanja, ali, bojim se, da taj Vaš ludi narod to pogrešno ne protumači i ne zapita se zar se više Amerikanci boje odlikovanja nego Dodikovog referenduma!?
Da bi naš projekat u potpunosti uspeo, Vašington bio zadovoljan, a narod preveden žedan preko vode, morate se držati starog recepta – javno se svađajte sa OHR-om i Amerikancima, a dogovori i druženja da ostanu tajna. Zato vas bratski moram naružiti što ste dozvolili da u novinama izađu slike terevenke sa Ugra. Što Vam je trebalo da otkrivate kako lumpujete i fino se družite sa vrhom OHR-a i našim dragim prijateljem Džejmsom Lajonom, mozgom i kreatorom podvale sa referendumom. I još ste pustili da se na slikama vidi i onaj Vaš, a i naš, neimar „Integral“. Brate Nebojša, to Vam je mnogo nepromišljeno. Šta će narod pomisliti!? Taman ste ih ubedili da OHR i stranci na pravdi Boga, da bi uništili RS, optužuju njega i Mileta da su pokupili milione na zgradi Vlade i onda se svi zajedno slikate kako terevenčite, i još te slike pustite u Vašim novinama (de mi bogati kažite koliko ste im dali para od prodaje „Telekoma“ što Vam dade Koštunica da sve zaborave i obustave istragu, da znam koliko da odnesem u ambasadu kada budu ganjali i ucenjivali ove moje). Pa, nije ni čudo što Vam je odmah drugi dan, kako čujem, palo još jedno staklo sa te zgrade Vlade. Loše je to predskazanje i još da padne na Miletovu rezidenciju!
Da ne bude da Vas samo ružim, moram Vas malo i pohvaliti. Dobro je da je Mile sklopio koaliciju sa HDZ-om da ga podrže na izborima i da se poklonio srpskim žrtvama u Mrkonjić Gradu. To Ti dođe isto kao da im se poklonila Jadranka Kosor i izvinila u ime Hrvatske što su ih pobili.
Nadam se da se ne ljutiš zbog bratskih kritika jer cilj nam je zajednički, da ispunimo obećanje dato Bajdenu – susedna nezavisna evropska država Kosovo, mirna Bosna pod Otomanskom imperijom i Srbija kao zrno pirinča koje svaka vrana može pozobati.

6 коментара

  1. *tko to tamo pjeva u Vukovaru*..?

    *.INTERVJU… Ivo Miro Jović, visoki funkcioner hdz-a BiH
    Rasturili smo Jugu, pa ćemo razbiti i BiH!..*

  2. Pošto se već Tadić izvinjava Hrvatskoj i obećava ulaganje u Vukovar ima idealnu šansu. Neka Srbija izgradi oko 10.000 stanova u Vukovaru za protjerane Srbe koji su nepoželjni u Zagrebu, Bjelovaru, Sisku, Karlovcu, Splitu, Zadru itd. To bi bio istinski čin pomirenja dvaju naroda .Prognani Srbi iz Hrvatske traže pomoć EU BEOGRAD – Predstavnici izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske potpisali su danas peticiju kojom od organa i institucija EU traže da ne dozvole zatvaranje Poglavlja 23. o ljudskim pravima i prijem Hrvatske, dok ne reši statusna, imovinska i druga stečena prava izbeglih i prognanih Srba. U ime 404.000 prognanih i izbeglih Srba iz Hrvatske peticiju su potpisali predstavnici više desetina udruženja okupljenih u Koaliciju i Asocijaciju, krovne organizacije koje su i pokrenule ovu akciju. Prvi put, njima su se pridružili i predstavnici drugih organizacija Srba poreklom iz Hrvatske koji ni 15 godina po okončanju oružanih sukoba ne mogu da ostvare imovinska i druga prava u Hrvatskoj. U dokumentu se apeluje na EU da ne potpiše ugovor o pristupanju sa Vladom u Zagrebu, dok Hrvatska ne prestane sa diksriminacijom i „ne dostigne evropske standarde u poštovanju statusnih, stanarskih i drugih imovinskih i stečenih prava“ svojih građana srpske nacionalnosti. Peticija sa ovim zahtevima, uz pismo o namerama, u kojem će detaljnije biti objašnjena sva otvorena pitanja Srba iz Hrvatske, biće upućena ambasadama 27 zemalja članica EU, Evropskoj komisiji, Savetu Evrope, Evropskom parlamentu, OEBS-u i UNHCR-u. U peticiji se traži sveobuhvatno, trajno i pravično rešenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske i to na načelu jednakopravnosti i u skladu sa međunarodnim ugovorima koje su prihvatile vlasti u Zagrebu. Prognani i izbegli Srbi iz Hrvatske zahtevaju: povratak uzurpirane pokretne i nepokretne imovine, kao i obnovu imovine uništene u ratu i terorističkim akcijama i njeno vraćanje u pređašnje stanje. Zahtevaju, takođe, pravičnu naknadu za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu, povratak oduzetog stanarskog porava ili pravičnu naknadu bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja. Za povratnike koji su pristali na Program stambenog zbrinjavanja, traže da im se omoguće isti uslovi otkupa kao ostalim građanima. Pored toga, srpski prognanici i izbeglice iz Hrvatske zahtevaju isplatu zaostalih penzija i konvalidaciju radnog staža stečenog 1991/95. (za vreme bivše RSK) uz priznate doprinose. Prema peticiji, ne nameravaju da odustanu ni od zahteva za isplatu devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što im nije bilo dozvoljeno učešće u privatizaciji kao drugim građanima Hrvatske. Prognani Srbi zahtevaju i reviziju presuda za ratne zločine donetih u odsustvu okrivljenih, pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motivisanih suđenja, a insistiraju i na brzom završetku procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba. Predsednik Koalicije izbegličkih udruženja u Srbiji Miodrag Linta najavio je da će ovi dokumenti biti poslati i nadležnim organima Srbije, kao i vodećim ličnostima i predstavnicima Srba u Hrvatskoj od kojih očekuju da podrže i pomognu njihovu realizaciju. On je podsetio da je Hrvatska 30. juna ove godine dobila saglasnost od EU da otvori pregovaračko Poglavlje 23. o uspostavljanju evropskih standarda u oblasti pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. „To je učinjeno, a da rešenje naših pitanja uopšte nije bilo predmet razgovora između Unije i Hrvatske“, istakao je Linta. On je ukazao da vlasti u Zagrebu procenjuju da će Poglavlje 23. biti zatvoreno u februaru ili martu, pregovori završeni u junu, a potom i potpisan ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. „Time bi rešenje naših problema bilo svedeno na nulu“, rekao je on i objasnio da je cilj peticije i pisma o namerama da to spreči. Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir je ocenio da su srpski prognanici ponovo izigrani kada je otvoreno Poglavlje 23. o ljudskim pravima. On je naveo da vlasti u Zagrebu, sada planiraju novi rok od šest meseci u kome povratnici mogu podneti zahtev za stambeno zbrinjavanje. Podsetivši da su svi rokovi odavno probijeni, on je istakao da program zbrinjavanja ne može biti zamena za oduzeta stanarska prava, kuće i uzurpirana imanja i poručio: „Ne trebaju nama nikakvi novi rokovi, niti humanitarna pomoć, već samo da nam se vrati ono što je naše“. Srbima prognanim iz Hrvatske nezakonito je oduzeto oko 42.000 stanova, a vrednost njihove uništene, opljačkane i uzurpirane imovine procenjena je na oko 30 milijardi evra.

  3. Ma najbolje da mi za presednika izaberemo Bajdena pa cemo znati na cemu smo, on nas bar nece lagati, ko ovi
    .

  4. Satira za humor,odlicna kao takva. Ali djela Borisa Tadica nisu “SATIRA” ovo je nazalost istina kako Boris Tadic “satire” Srbiju.

  5. Pružite nam verodostojne dokaze.
    Indicije doduše postoje a i dela mu nisu baš dobra za građane Srbije.

  6. Najkraće, nikad neću saznati zbog čega nije učio od svog oca, ako ništa drugo bar empoirijsko saznanje.Da je to savladao, sigurno bi duže promišljao kakve izjave daje.U jednoj prilici kada su njegovog oca pitali za mišljenje o njegovom sinu, kratko je odgovorio: velike želje i stremljenja a mali potencijal.Možda se varam, ali više ga je pažljivo slušao Dragoljub Mićunović, nego rođeni sin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *