Medijsko rasplamsavanje požara u Rusiji

Piše Uglješa Mrdić

Gotovo svi mediji u našoj zemlji o tragičnim požarima u Rusiji ne izveštavaju na objektivan način – ili skrivaju informacije o ruskim nevoljama ili akcenat stavljaju na kritiku usmerenu prema državnom vrhu Ruske Federacije

U Srbiji medijski mrak vlada ne samo kada su u pitanju domaća dešavanja, već i kada su pitanju veliki svetski događaji, kao što su razorni požari u Rusiji. Kada čitalac ili gledalac pregleda naslove štampanih medija, ili priloge u elektronskim medijima, zaključiće da su informacije tipa „Britanac prepešačio Amazon“, „Zemljotres u Pacifiku“, „Eksplozija na naftovodu u Turskoj“, „Mia Farou svedoči u Hagu protiv Naomi Kembel“, „Nove tenzije na Korejskom poluostrvu“, „Monsunske kiše u Aziji“, „Sukob meksičkih policajaca“, „Odšteta zatvorenicima u Libiji“ – mnogo značajnije od neviđene prirodne nepogode u Ruskoj Federaciji. Sa druge strane, kada i poklone značajniju pažnju vatrenoj stihiji koja hara po Rusiji, srpski mediji (a najčešće upravo javni servis RTS), krajnje pristrasno kritički bodež usmeravaju prema ruskom državnom rukovodstvu, dakle prema predsedniku Dmitriju Medvedevu i premijeru Vladimiru Putinu. Da apsurd bude veći, medijska paljba na državni vrh RF usledila je samo nekoliko dana pošto je po ko zna koji put zahvaljujući Rusiji i zalaganju njenog ambasadora Vitalija Čurkina Kosovo i Metohija sačuvano u sastavu Srbije.
Građanin Srbije koji bi se oslonio samo na informacije srpskih državnih medija živeo bi u velikoj zabludi, jer bi bio u uverenju da „Tadiću i Jeremiću raste rejting“ zbog borbe za Kosmet (koja se pokazala kao totalni diplomatski krah), ali da zato „Putinu i Medvedevu pada rejting“ zbog požara. Paradoks u ovom poređenju ogleda se i u činjenici da su upravo Putin i Medvedev, zajedno sa svojim najbližim saradnicima, pokazali da se više od rukovodstva Srbije zalažu za teritorijalni integritet naše zemlje.
Možda i zbog toga, najmanje što bi Srbija mogla da učini za Rusiju koju potresaju razorni požari sa ogromnim žrtvama, jeste korektno i istinito izveštavanje o vanrednoj situaciji, kada se već nismo na vreme pridružili onim zemljama koje uveliko šalju pomoć.
Sa druge strane, zapadni mediji, kao i državne administracije zapadnih zemalja, tragična dešavanja u Rusiji koriste da bi RF prikazali kao nesposobnu zemlju, državu koja ne može da reši sopstvene vanredne situacije. Tako je zbog velikih vrućina i dima od požara u Podmoskovlju, Stejt department dozvolio zaposlenima i ambasadi SAD-a u Moskvi da napuste grad. Oko 100 zaposlenih i članova njihovih porodica ima pravo da ode iz Rusije, rekao je portparol Stejt departmenta Pi Džej Krouli.
A da li je situacija baš toliko tragična?

Zapadni mediji, kao i državne administracije zapadnih zemalja, tragična dešavanja u Rusiji koriste da bi RF prikazali kao nesposobnu zemlju, državu koja ne može da reši sopstvene vanredne situacije

MOSKVA ZAODENUTA DIMOM
Jasno je da su, prema zvaničnoj verziji ruskog Ministarstva za vanredne situacije, uzroci požara u Rusiji visoke temperature, koje nisu viđene od 1933. godine kada je, baš kao i 1880. godine, ovaj prostor zahvatio razoran požar. Naravno, posledice požara su dalekosežne, i one se ne mogu svesti samo na ljudske žrtve, niti isključivo na materijalnu štetu. Gradonačelnik Moskve Jurij Luškov izjavio je da je u uslovima neuobičajene vrućine i zadimljenosti od požara u Podmoskovlju, situacija u glavnom gradu Rusije složena, ali da je ipak pod kontrolom. Sredinom ove nedelje nivo zagađenja vazduha u Moskvi bio je smanjen, iako je i dalje iznosio od 1,4 do tri puta viši od normale.
Načelnik nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama Vladimir Stepanov, takođe je saopštio da se u ruskim regionima smanjuje površina zahvaćena vatrom i broj požara. Prema njegovim rečima, u Belgorodskoj, Kurskoj, Lipeckoj i Uljanovskoj oblasti i u Tatarstanu u potpunosti je stabilizovana situacija sa požarima, a tokom 10. i 11. avgusta ugašeni su u Jaroslavskoj, Tverskoj i Penzenskoj oblasti, kao i u Udmurtiji.
Generalni direktor hidrometeorološkog zavoda za Moskvu i Podmoskovlje Aleksej Ljahov izjavio je agenciji „Interfaks“ da će se do kraja sedmice zadržati vrućine bez padavina. Rusiju je pogodila vatrena stihija u kojoj je, do zaključenja ovog broja „Pečata“ (11. avgust), poginulo 52 ljudi, dok je oko tri i po hiljade stanovnika ostalo bez krova nad glavom, a procenjuje se da su požari toj zemlji naneli štetu od oko 15 milijardi dolara, ili oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda.

U gašenju požara u Rjazanjskoj oblasti u utorak se uključio i ruski premijer Vladimir Putin, kao član posade protivpožarnog aviona amfibije „Be-200“

I PUTIN GASI POŽARE
U gašenju požara u Rjazanjskoj oblasti u utorak se uključio i ruski premijer Vladimir Putin, kao član posade protivpožarnog aviona amfibije “Be-200”. Predsednik ruske vlade je, tokom polučasovnog leta, zauzimao mesto drugog pilota u kabini aviona i učestvovao je u zahvatanju vode iz reke Oke i u njenom izbacivanju na šumu u plamenu u okolini Rjazanja, javio je Itar-Tas. Tokom leta, Putina su pratili ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Sergej Šojgu i gubernator Rjazanjske oblasti Oleg Kovaljov. Ruski premijer je, najpre, seo za ekran kojim se kontroliše požar iz aviona, a potom je neočekivano ušao u kabinu i zauzeo mesto drugog pilota, navodi agencija i dodaje da je Putinu kratku instrukciju dao načelnik vazduhoplovne uprave Ministarstva za vanredne situacije Rafail Zakirov. Tokom leta, Putin je pratio aktivnosti drugog aviona „be-200“, a uočen je i požar stepe u blizini dva sela, posle čega je gubernator Kovaljov telefonom pozvao lokalne vlasti i naložio preduzimanje neophodnih mera.
Dnevnik „Komersant“ je saopštio da su neviđene vrućine i požari, za mesec dana, Rusiji naneli ne samo o direktne i kratkoročene štete po privredu, već i teže posledice koje još niko nije izračunao. Kao i u ponedeljak, požarima je zahvaćeno 174.000 hektara. Pojavilo se 247 novih požara, ugašeno je 239 i dalje gori 557, od kojih 68 velikih. U gašenju učestvuje više od 165.000 ljudi i 26.000 jedinica tehnike. Ministarstvo je saopštilo da je situacija sa požarima u Moskovskoj oblasti i dalje opasna, da je u 37 požara zahvaćeno skoro 190.000 hektara. Navodi se da nema pretnji za naselja i privredne objekte.

Mediji u Srbiji kao da su jedva dočekali da se obračunaju protiv Dmitrija Medvedeva i Sergeja Šojgua

DRUGA „METEO KATAKLIZMA“
Saopšteno je da su ugašeni šumski požari u rejonu nuklearnog centra u blizini grada Snježinsk, u Čeljabinskoj oblasti. Vatra se tamo pojavila u petak i zahvatila oko 10 hektara.
Državna „Rosijska gazeta“ piše da meteorolozi upozoravaju da, posle vrućine i suša, mogu da dođu oluje i pljuskovi. Rizik od druge „meteo kataklizme“, kako piše list, postoji ne samo za Centralnu Rusiju, već i za pojedine delove Urala, Severnog Kavkaza, oblasti sa rekama i jezerima.
List ocenjuje da činovnici, međutim, teško da će uzeti u obzir takve prognoze.
„Često zakoni fizike, uz pomoć kojih možete sprečiti mnogo rizika, ništa ne znače za činovnike i protivureče njihovim sopstvenim zakonima“, piše dnevnik.
Ukupno grupisanje snaga i sredstava za gašenje požara u Moskovskom regionu je skoro 12 hiljada ljudi, a više od 2,2 hiljada jedinica. Sve u svemu, u dva federalna okruga – Volge i Centralne – u borbi protiv požara uključeno je više od 48 hiljada ljudi, te više od 28 hiljada jedinica.
Za gašenje požara u Rusiji pridružiće se Ka-32 helikopteri iz Turske i tri aviona iz Italije i Francuske. Među zemljama koje već pružaju pomoć nalazi se Rusiji su Jermenija, Belorusija, Bugarska, Italija, Japan, Kazahstan, Ukrajina.
Predsednik Rusije Medvedev 2. avgusta potpisao je dekret da se proglasi vanredno stanje u sedam regiona Rusije. Prema dekretu privremeno je ograničen pristup građana broju oblasti i privredne aktivnosti. Vanredna situacija proglašena je u sledećim regijama: Republika Marij El, Mordovija, Vladimira, Voronježu, Moskva, Nižnji Novgorod i Riazan regiona.
Naloženo je da se preduzmu neophodne mere da se pomogne ožalošćenim porodicama i žrtvama požara, uključujući i stanovanje, kao i nadoknadu za izgubljenu imovinu.
Premijer Putin je na sastanku održanom povodom požara obećao dodatnu pomoć žrtvama i upozorio na potrebu borbe protiv prevaranata i sitnih kriminalaca koji žele da iskoriste situaciju.

2 коментара

  1. Неприкривена малициозност у извештавању о пожарима у Русији,по ко зна који пут,говори о ”објективности и независности” медија у Србији и упућује на газду истих.Наградно питање – откад у Србији постоје фармери и где су нестали сељаци, пољопривредници…- ко пише вести за РТС, изгледа неко ко није из Србије и чији матерњи језик није српски? Обавештавање је давно устукнуло пред креирањем јавног мнења и једноставном пропагандом,а наши медији су пропагандно средство ”Новог светског поретка”.Зашто Русија, па то више није комунистичка земља или то никада и није било важно? Зашто Србија, због ”диктатора” Милошевића? Па ”западни свет” је небројено пута показао да није ”гадљив” према диктаторима и диктатурама, да је у многим случајевима лепо сарађивао и сарађује са њима, а још чешће их постављао (пошто би побио њихове претходнике,врло често демократски изабране)!? Једина, за њих, важна ствар је – да ли си уз ”Нови светски поредак” или не, а да ли се зовеш Пиноче,Бокаса,Реза Пахлави,Франко, Фидел, Владимир или Роџер, да ли си убица, светац,демократа или фашиста – нимало их није брига.

  2. http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Analize/2010/059.html

    Ексклузивно
    Смрт са неба: У Русији су многи људи убеђени да су велике летошње врућине, пожари и урагани изазвани истраживањем климатског оружја
    Оружје звано тигањ смрти
    Тачно је неко рекао: ако на једном крају света лептир махне крилима, то може да изазове буру на другом крају света. У Русији се све чешће говори о томе да су врућине, суша, пожари и урагани који су следили за њима вештачки изазвани, односно да су они последица примене тзв. климатског (метеоролошког) оружја. Јасно се и именују кривци и узроци испитивања тог оружја. Цело то замешатељство покушао је да објасни наш специјални дописник Виктор Хлистун
    Виктор Хлистун
    На никада раније забележену врућину у централном делу Русије, која је трајала скоро три месеца, први је скренуо пажњу научник, физичар-теоретичар, академик Николај Левашов. Његове аргументе мало ко је слушао, а у њима има много чињеница на које треба обратити пажњу. Левашов је говорио новинарима:
    – Примена метеоролошког и геолошког (зовимо га климатским) оружја не дешава се први пут. Не само против Русије него и против европских и азијских земаља. Тешко је не приметити чињеницу да нигде на свету ниједан антициклон није стајао на месту, односно није се кретао месец и по дана. Антициклони се стално премештају. Његово стајање изнад једне територије никако не може да се назове природном појавом. Значи, оно је вештачки произведено. Како? У овом случају, мени се чини да су примењена два вида оружја – метеоролошко и геолошко. Да би се то произвело, у погон је стављен систем сателита, који, а то није тајна, дозвољава да се стварају тзв. јонска сочива изнад одређене територије. Једноставније говорећи, у заштитном слоју атмосфере била је вештачки створена озонска рупа. Сунчеви зраци, посебно ултраљубичасти, падали су право и нису се заустављали у заштитном слоју атмосфере. Сателитски систем је омогућио да се изнад одређене територије на земљи створи тзв. ефекат “тигања за пржење”. Захваљујући том “тигању” који је био створен изнад европског дела Русије, антициклон је и могао тако дуго да стоји без кретања.
    Чудан антициклон
    Питање новинара:
    – Метеоролози се не слажу са вама, Николаје Викторовичу. Они сматрају да узрок никада раније забележене врућине лежи у ненормалном, тзв. блокирајућем антициклону. Треба имати у виду да су ове године у Русији забележене рекордне температуре које су с трона скинуле раније рекорде из 1920, 1936. и 1980. године. Шта мислите о томе?
    Одговор Левашова:
    – Метеоролози греше! О каквом блокирајућем антициклону говоре?! Понављам: ниједан антициклон се не задржава на једном месту више од неколико недеља. Тако је било и раније. После тога њега обавезно потисне фронт хладног ваздуха. Дуго стајање антициклона који је отерао облаке, лишио је земљу изнад централног дела Русије атмосферске заштите, дозвољавајући да се створи поље веома високог притиска у средњој тропосфери, на висинима од пет километара. То јест, атмосфера је била загрејана не само при дну него и на врху. Ситуација је чудна: вишекилометарски стуб који веома јако греје. Блокирајућег антициклона који би толико дуго трајао и имао толики интензитет, у нашим крајевима никада није било, од када постоје метеоролошка мерења. Све то нам говори да је, никада пре забележена врућина створена уз помоћ моћних земаљских антена које су синхронизовано слале микроталасне сигнале сателитима који се налазе у геостационарној орбити наше планете. Ови сателити су примали и враћали сигнале на Земљу, стварајући у горњим слојевима атмосфере јонско сочиво. Као резултат тих дејстава, озонски слој се “открио” и јако космичко зрачење је стигло на Земљу, узрокујући “ненормалну врућину”.
    – Изненађује и друга чињеница. Зашто се баш сад толико много говори о глобалном загревању планете? Зато да би се оправдало вештачко изазивање циклона, температурних катаклизми, урагана итд., помоћу најмоћнијег климатског оружја. Сличне аномалије су се, наравно, јављале у природи и пре хиљаду или две хиљаде година, никаквог глобалног отопљавања, природно, нема. А да је то створено вештачки ове године, и не само ове године, и не само у Русији, у то нема сумње. Али, како објаснити то што је антициклон одједном почео да се креће и што је почела киша баш 20. и 22. августа када је спроведена акција уништавања овог оружја.

    Сведочанство очевица
    Григориј Свиридов је 6. августа 2010. на интернету објавио:
    Јуче, у шест сати увече, лично сам видео како се запалило поље које се граничи са шумом, од ласерског зрака који је дошао са неба. На небу није било никаквих објеката или авиона. Као да је зрак емитовао сателит или објекат који се налази у свемиру. Ватра је одједном захватила површину од два метра квадратна, пламен је био виши од једног метра, затим се ватра брзо распршила по целом пољу према шуми. Када се са земље подигао црни дим, унутар њега се хаотично окретала бела светлост. Како је тако танак сноп светлости одједном сагорео простор од два квадратна метра, није јасно. Можда је у почетку дебљина светла била друга… Бела светлост веома је личила на светлост лампе. У атмосфери је потпуно невидљива, постала је видљива тек усред црног дима, у белом диму такође је неприметна.
    Шта кажу у војсци
    Интересантно је како се према никада пре забележеној врућини односе у руској војсци. Каква су њихова размишљања о овој теми. Јасно је да руски метеоролози ништа не знају о тестовима и ефектима примене метеоролошког оружја. Реч је о тајној информацији. Зато су са климатским оружјем упознати научници војних научно-истраживачких института и руски војни експерти. Ево, на пример, шта о примени метеоролошког оружја против Русије 2010. године каже бивши војни синоптичар, капетан друге класе у оставци Николај Каравајев:
    – Антициклонско дејство климатског оружја (када се атмосфера чисти од облака, а у ту област продире топао ваздух из околних области) има важан војни значај. Оно не доводи само до деморалисања становништва и војске и губитка летине, већ има и чисто војне ефекте: у загрејаном ваздуху повећава се даљина лета крилатих ракета, интензивирају се оштећења од авионских и ракетних удара итд. У САД и неким другим земљама имају инсталације, способне да испровоцирају топлоту, ураган, земљотрес, све што желите. Веома је велика вероватноћа да је овог лета било примењено управо климатско оружје против Русије. И ми још не знамо тачно какве последице је оно донело.
    Војни коментатор новина Комсомолскаја правда, бивши прес-секретар министарства одбране Русије Виктор Баранец каже:
    – Мислим да то није први пут да је испитивано деловање климатског оружја. Није случајно што управо са радом америчких система, као што је на пример ХААРП, многи повезују техногене катастрофе и чудне климатске појаве које се дешавају последњих година у Европи, Азији и Америци. Италијани, на пример, до данас не могу да схвате како их је 2002. године опустошио тајфун којег (по прогнозама синоптичара) није могло бити у близини…
    Владимир Ашуганов, генерал-мајор, доктор техничких наука, начелник одељења научно-истраживачког института Министарства одбране Руске Федерације, каже:
    – Имам утисак да неки руски научници од ауторитета потцењују стварно значење ХААРП-а и да га чак називају фантастиком дилетаната. Ево, слушајте само. Када су се на свету (па и у СССР-у) појавили супермоћни локатори, испоставило се да они могу да загревају јоносферу на одређеним површинама. Успели смо да утврдимо праву везу тог загревања и магнетних бура и других појава (којих није мало). Американци такође нису спавали. И, када и ми, и они су схватили какве се ту могућности отварају за примену у војне сврхе (одбрамбене аспекте такође имам у виду); тада је и почео бум… Он траје до данас. Многе земље не баве се више атомским, већ климатским наоружањем. Американци не заостају у томе, а по неким параметрима иду испред свих.
    Неопходно дефинисање
    Академик Николај Левашов допуњава речи војних стручњака:
    – Нажалост, у основама америчког рада налазе се истраживања научника и војних стручњака из совјетских времена. То јест, Американци су се потрудили да увезу совјетске научнике и створили су на Аљасци центар ХААРП, где су им дозволили да реализују оно што нису могли да реализују у Совјетском Савезу. Није спорно да је климатско оружје разрађено на основу рада руских научника који су се сложили да предају, искористе и реализују своје идеје управо у САД.

    Сумња се на Аљаску
    Треба рећи да се систем ХААРП налази на Аљасци, односно – близу Русије. У Америци је распрострањено мишљење да је то обична лабораторија (ХААРП) у којој се научници баве испитивањем поларних зрачења. Историјат стварања ове лабораторије повезује се са именом Николе Тесле. Пројекат је започео у пролеће 1997. године. Мировни карактер истраживања, ипак, не подлеже никаквој критици, можда и стога што је овај објекат тајни, а њиме командује америчка војска.
    Зато већина здравомислећих научника и војних стручњака из целог света сматрају да се управо овде разрађује геофизичко или јоносферско, односно климатско оружје. Већ сада ХААРП може да се искористи тако да се у изабраној области у потпуности наруше морска и ваздушна навигација, блокирају радио везе и радиолокација, да се избаце из строја електронска апаратура космичких апарата, ракета, авиона, земаљских система. У произвољно изабраној области може да буде означено коришћење свих видова наоружања и технике. Интегрални системи геофизичког оружја могу да изазову хаварије било којих електричних инсталација на нафтоводима и гасоводима. Енергија зрачења ХААРП-а такође може да се искористи за манипулацију временом на глобалном нивоу, како би се нанела штета еко-системима или за његово потпуно уништење. ХААРП може да се искористи и као психолошко оружје. А поред тога, систем је способан да уз помоћ усмереног зрака смрти разруши било које циљеве на огромним растојањима, да са великом тачношћу усмери невидљиви зрак на одређене људе, изазивајући рак и друге смртоносне болести, тако да жртва чак и не посумња на штетна дејства. ХААРП може да учини да у сан утону цела насеља или да доведе становнике до таквог емоционалног узбуђења које ће резултирати насиљем међу њима.
    Зашто је то потребно
    Добро питање за Американце! А одговор на њега је један: да би се установила превласт САД у свету. За достизање тог циља потребно је имати средства, а међу њих спада и најсавременије оружје. Да би га имали, потребно је истраживање, разрада и, најважније, испробавање онога што је створено у кобајаги мировним лабораторијама. Испробавање новог оружја Американци не врше код своје куће, већ по целом свету. У Вијетнаму су испитивали напалм, у Ираку бомбе са малим садржајем урана итд. Србија је својевремено такође била полигон за испитивање и испробавање тзв. графитних бомби. Прва таква бомба била је бачена 2. маја 1999. године. Принцип њеног дејства је једноставан: изнад територије она расипа мале контејнере који се спуштају уз помоћ падобранчића, а на висини од неколико стотина метара изнад земље сеју огромне количине хемијски обрађених графитних влакана дебљине свега неколико стотих делова центиметра, који лете као густ облак. Влакна падају и лепе се за трансформаторе и другу електричну опрему, изазивајући кратак спој. Уосталом, у Србији то све знају.
    Вратимо се у Русију. Питање гласи: зашто су се врућина, пожари и потом урагани, појавили у централном, европском делу Русије, а не, на пример, у Сибиру? Ево шта о томе мисли академик Николај Левашов:
    – Први циљ је – уништити летину. А то је урађено зато да би се натерала Русија (и не само Русија) да купи генетски модификоване производе које су САД већ произвеле и производе и даље у великим количинама. А то је – генетско оружје! Генетски модификовани производи доводе до тога да се сада, не у другој или трећој, већ у првој генерацији, неће рађати деца. Наша омладина неће рађати децу ако почне да се храни генетски модификованом храном. Све је врло добро смишљено. Резерве прошлогодишње пшенице зимус ће се брзо потрошити, а на пролеће владе разних земаља неће имати другог избора него да покупују генетски модификовану пшеницу из САД. Семе ГМО пшенице је стерилно, од њих не може да се добије више од једне летине. На тај начин “светска влада” жели да “једним ударцем убије две муве”: да обезбеди стабилну потражњу за новим количинама ГМО семена (они би да га посаде у свим земљама Евроазије), а са друге стране, обезбедили би брзо одумирање наших народа, јер употреба ГМО хране гарантовано води неплодности. Сада се може рећи да су по Европи и делимично Русији, ти планови проваљени, а да летину нису успели да униште. По прогнозама, у Русији ће род у угроженој области бити 60 милиона тона зрна. При том треба имати у виду да се у резервама налазе велике количине од прошле године. А премијер Владимир Путин је објавио забрану на извоз пшенице, па би залихе требало да буду довољне до следеће године. Тако да ћемо преживети!

    Није случајно

    Поражава још један детаљ. Пожари у Русији су избијали баш тамо где се налазе стратешки објекти. Потпуно је изгорела база технике војно-морских снага у Подмосковљу. Ватра је кренула ка главном нуклеарном центру у граду Сарову. Пожар је замало уништио неколико фабрика за прераду нафте итд.
    Да ли је то било случајно?
    Можда је реч о освети?
    Има оних који сматрају да су се на овај начин Американци осветили Русима због тога што су они вештачки изазвали катастрофални ураган “Катрина” у Њу Орлеансу, који је однео око 2.000 живота. У САД до данас постоји мишљење да је ураган изазвала руска војска која је применила климатско оружје. Амерички метеоролог Стивенс је озбиљно тврдио да је “Катрина” била усмерена према САД уз помоћ тајног климатског оружја развијеног у Совјетском Савезу. Оно је засновано на принципима електромагнетског генератора.
    “Установљено је да су шездесетих и седамдесетих година у Совјетском Савезу направили и поносили се технологијом модификације времена, које су почели да примењују против САД од 1976. године”, тврди Стивенс на свом сајту.
    Поводом тих изјава могу да кажем да до сада нема никаквих доказа о томе да је Русија применила климатско оружје како би усмерила ураган на Њу Орлеанс. А моје лично мишљење је следеће: добро је ако Русија има оружје које је способно да заустави стремљење САД да завлада светом.
    Последице лета 2010.
    У Русији мало ко јасно и гласно говори о томе колико су штете изазвали невиђена врућина и урагани овога лета. Ипак, већ је јасно да је од пожара страдало више од 2.000 насеља. Око 200 је потпуно изгорело. У пожарима је изгорело око сто људи. Међутим, највећи губици нису били од пожара, већ од дима који су месец и по дана удисали становници многих градова и села, а међу њима и Москве. Ево званичних података само за јул.
    Министарство здравља и социјалне политике Руске Федерације саопштило је да је број смртних случајева у Русији порастао за 8,6 одсто, а у Москви за 50,7 одсто у односу на јул 2009. године. Јул 2010. године у Руској Федерацији одликовао се ненормално високим температурама што се одразило на раст смртности од болести кардиоваскуларног система – 10,6 одсто више у односу на прошлу годину. При том, број смртних случајева од кардиоваскуларних болести се у Русији, у периоду јануар-јул ове године, смањио на 0,3 одсто.
    Незванично, научници су истакли да је само у Москви, од дима умрло пре времена око 10.000 људи. Тај процес још траје. По Русији, од дима и отровног гаса, према подацима независних експерата, умрло је око 25.000 људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *