Ko ukida policiju RS?

Piše Anja Vujević

Prema izveštaju Stejt departmenta, razlog za navodni islamski terorizam u BiH, koji ugrožava bezbednost čitave Evrope, leži u postojanju policijskih snaga Republike Srpske?!

Iako iz Banja Luke već tri godine stižu uveravanja kako je „reforma policije gotova stvar, a policija RS sačuvana“, poslednji izveštaj Stejt departmenta, izjave koje stižu iz američke ambasade u BiH i izjava ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića, samo su potvrda ispravnosti stava koji smo svih ovih godina iznosili u „Pečatu“ – slede novi udari na policiju RS.

ISLAMSKI TERORIZAM
Prema izveštaju Stejt departmenta, RS je glavni krivac za islamski terorizam u BiH.
„BiH je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlaštenja. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njena teritorija iskoristi za terorističke operacije u Evropi“, smatra Stejt department.
Stejt department podseća i da su pojedini pripadnici nekadašnje mudžahedinske brigade, kojima je oduzeto državljanstvo, uložili žalbe na ove odluke, što i danas nije rešeno.
RS je, dakle, prema ovom izveštaju kriva što su mudžahedini još uvek u BiH i što iz nje spremaju terorističke napade po Evropi. Zanimljivo je da se Stejt department sve do sada nije setio da upozori vlasti Federacije BiH zbog toga što pod svojom zaštitom drže islamske teroriste koji su, prema Aneksu I Dejtonskog mirovnog sporazuma, morali napustiti zemlju u roku do mesec dana od stupanja na snagu ovog mirovnog ugovora. Da je reč o politizaciji jednog ozbiljnog pitanja govore i delovi izveštaja u kojima se ne štede reči hvale na račun Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koje su upravo i zadužene za pitanja terorizma. Logično, ukoliko je BiH zaista podložna terorizmu, što znači da OSA i SIPA nisu obavile svoj posao, postavlja se pitanje odgovornosti OHR-a i američke administracije, jer su sve čelne ljude ove dve agencije birali i postavljali OHR i američka ambasada, a ne institucije BiH.

KORAK PO KORAK
Osim tog, ovaj izveštaj je u koliziji sa izjavom komandanta štaba NATO-a u Sarajevu Dejvida Enjarta koji je rekao da je teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu delo pojedinca.
Odmah po objavljivanju izveštaja oglasio se ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović koji je izjavio da će posle oktobarskih izbora, pored reforme Ustava BiH, jedan od prioriteta biti reforma bezbednosnog sistema i uspostavljanje jedinstvenih policijskih struktura u BiH.
Iako je njegova izjava dočekana na nož, Ahmetović je rekao ono što je svima poznato.
Naime, prelazna odredba Zakona o reformi policijskih snaga koji je usvojen 2007. godine, kaže: „Najkasnije u roku od godinu dana nakon reforme Ustava BiH, BiH će dobiti jedinstvene policijske snage“.
Da je reč o dobro osmišljenoj i kordiniranoj aktivnosti Vašingtona i Sarajeva govori i istorija usvajanja ovog zakona o čemu je „Pečat“ svojevremeno pisao.
Naime, NS RS je dala saglasnost da se u Parlamentu BiH usvoji zakon o reformi policijskih snaga koji nije sadržao odredbu da će reforma policije biti nastavljena nakon reforme Ustava BiH. Međutim, umesto dogovorenog, u Parlament BiH je stigao suštinski promenjen zakon u koji je ubačena odredba o jedinstvenim policijskim snagama koju su svojom rukom napisali zamenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan i lider SDA Sulejman Tihić, a tadašnja većina iz RS koju su činili SNSD i PDP je to podržala, dok su poziciona DNS i opoziciona SDS bile protiv.
U to vreme, pre tri godine, značajno je oslabio uticaj međunarodne zajednice u BiH zbog ozbiljnog raskola unutar UO PIK-a, za razliku od doba Ešdaunove vladavine kada je nestanak policije RS bio uslov za potpisivanje SSP. Zato, svesna ovih činjenica, američka ambasada je procenila da će joj zbog jakog otpora iz RS i podeljenosti unutar UO PIK-a biti nemoguće da u jednom koraku sprovede svoj naum i opredelila se za taktiku korak po korak.

policija RS je postala glavni krivac za terorističke akte islamskih fundamentalista u Federaciji BiH. Ne bi se trebalo iznenaditi ako se jednog dana ispostavi da su nalogodavci tih napada bili bošnjački političari, a da su izvršioce trenirali američki instruktori

TERORIZAM POD KIŠOBRANOM NATO-a
U međukoraku, policija RS je postala glavni krivac za terorističke akte islamskih fundamentalista u Federaciji BiH. Ne bi se trebalo iznenaditi ako se jednog dana ispostavi da su nalogodavci tih napada bili bošnjački političari, a da su izvršioce trenirali američki instruktori.
Ne treba mnogo mudrosti da bi se shvatilo da je Vašingtonu i Sarajevu izuzetno mnogo stalo da ukinu policiju RS i zbog pravnog presedana koji je napravljen na Kosovu. Uplašeni neskrivenim željama običnih građana RS da dobiju isto pravo koje je dato kosovskim Albancima, procenili su da je RS potrebno što pre ostaviti bez jedine oružane formacije, njene policije.
Političku notu koja se u izveštaju daje pitanju bezbednosti razotkriva i izjava odlazećeg američkog ambasadora u BiH Čarlsa Ingliša u kojoj „žali što angažman SAD-a u vezi sa ustavnom reformom, posebno oko nekih uslova za približavanje NATO-u nije urodio plodom, i veruje da će Amerika zajedno sa evropskim i drugim partnerima ostati u BiH kako bi doprineli normalizaciji stanja u BiH i približavanju Severnoatlantskom savezu“. Ako je BiH oaza terorista, kako je moguće da joj je otvoren NATO kišobran!?

2 коментара

  1. Neznam kada ce te braco Srbi da shvatite da vam americanci nisu
    prijatelji Niti su vam ikad bili,vec su isto sto je Hitler bio.
    Prestanite da im se klanjate i ljubite u dupe.
    Ignorisite sve sto oni od vas zahtevaju, sta vam mogu?
    Od njih hleba nikada videti necete prema tome oterajte tu gamad
    te buba svabe sto dalje to bolje.Za zivu glavu ne pristajte da
    oruzje od Policije oduzmu jer ce vas odmah porobiti.

  2. Najpre,treba ,da se Svati,DA NAM NI SAMI SRBI SVI NISU,prijatelji-nego Zlocudni,RAK’u samoj unutrashnjosti,nashoj’i onda ce nam mnogo lakshe i jednostavnije biti svatiti,i taj navod,koji navodite!Veliki pozdrav iz’REPUBLIKE SRPSKE”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *