Dobrodošao, Dalaj lamo!

Situacija se iz dana u dan, zahvaljujući našim vlastima i nekim crkvenim velikodostojnicima, komplikuje i usložnjava.
Počelo je s očekivanjima papine posete Srbiji. Kako ga pozvasmo, počeše komplikacije. Tužioci i pravosuđe Velike Britanije i Amerike razmatraju mogućnost krivičnog gonjenja pape zbog prikrivanja pedofilije. Razmatra se mogućnost krivičnog gonjenja pred Međunarodnim krivičnim sudom „zbog sistematskog zataškavanja zlostavljanja dece koje su sprovodili katolički sveštenici“.
I sada se pred naše državne organe otvorilo teško pitanje – šta sa papom ako poseti  Srbiju, a bude stavljen na crvenu poternicu Interpola? Kome ćemo ga i kako isporučiti – V. Britaniji, SAD-u, ili ga vratiti u Vatikan? A šta ćemo ako u Srbiji zatraži azil? Ima li papa kao šef države Vatikana imunitet ili ne? I sada se u nekim, pre svega crkvenim, a i državnim krugovima, ozbiljno razmatraju ova pitanja.
Ali brigama nikada kraja. Briga brigu stiže. U prvi plan je izbio problem sa tibetanskim duhovnim vođom Dalaj lamom. Predstavnici naše Crkve poručili su mu da je dobrodošao. A on je ovih dana, kao neku vrstu odgovora na srpsku dobrodošlicu, poslao pismo podrške premijeru samoproglašene države Kosovo Hašimu Tačiju: „Sa interesovanjem i sa nadom pratio sam poslednje događaje na Balkanu. Srećan sam što se situacija tamo mnogo poboljšala i sa postizanjem nezavisnosti Kosova. Sada izgleda da je region mnogo mirniji“. Dalaj lama se „moli da demokratska država Kosovo u kojoj žive u miru razne zajednice, bude model koji će i drugi slediti“!
Ima nekih nedoumica oko ove posete, ali ima i dobrih i korisnih predloga. Možda bi bilo dobro da Dalaj lama posle obilaska svojih brojnih vernika u Srbiji i Republici Srpskoj, sa nekim našim vladikom, kao domaćinom, skokne do kineske ambasade, ili da se skupa zapute na hodočašće u Kinu, i da objasne kineskom vođstvu kako bi bilo dobro da ova zemlja prihvati kosovski model samoproglašenja nezavisnosti i prihvati i podrži secesiju Tibeta. Ovako snažnom i velikom inicijativom mogli bismo da povećamo svoj ne tako mali ugled u međunarodnoj zajednici, pa da i na taj način doprinesemo mirnom rešavanju kosovskog problema.

6 коментара

  1. Cestitam Aleksandru Dundjerinu. Konacno se nasao neko da pravedno napadne vladiku Lavrentija. On je pozvao Dalaj Lamu.

    Valjevac

  2. Hoce li papu kada dodje u Srbiju docekati hor srpskih decaka.

    Zabrinuti roditelji.

  3. Sta Pecat i Aleksandar Dundjerin imaju protiv Dalaj Lame.

    Vernik tibetanskog vodje

  4. Тачно, компликује се , усложњава и разоткривају намере црквених великодостојника. Изгледа да се тихо врши медијска подршка за екуменске обреде,изјаве, деловања, ……..ваља се нешто иза брда!

  5. још пре неку годину тј 2002 године на једном предавању за нашу цркву у шапцу у дому синдиката на којем сам био кад је предавање завршио поп драган из шабачке цркве у центру јавио се један човек по имену богдан да их пита тог драгана по имену а набројао све остале који су још тада вели он и поделио је слике многом присутнима шта су радили у ватикану а на сликама љубе папи руке и клече пред њиме све се види који су у првом реду владика лаврентије и главни из шабачког намесништва и млади и стари било их је преко 90 одсто кад их је питао они ћуте и брзо изађоше напоње из сале сви су на слици са озареним ликовима авиди се да им је драго и мило

  6. Nekome je stalo da Srbija nikako ne dobije nikakvu pomoc od Kine, naravno zna se kome a nasi bedni politicari izvrsavaju sve sto im se naredi. Dalaj Lama i njegov pokret finansirani su od strane CIA e, to su fakta, kao naprimer i “Reporteri bez granica” kao i mnoge druge organizacije. Raspitajte se sta znaci skracenica N.E.D. (bankarski organ CIAe koji finansira…). To je borba SADa protiv Kine i nedaj Boze da uticaj Kineza stigne na Balkan!Sto se tice naseg svestenstva, mozda to rade iz neznanja? sto je vise nego tuzno. U nasem bespucu samo nam jos Dalaj Lama fali!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *