MILORAD VUČELIĆ Kome zvona zvone

„Država“ Kosovo je povodom proglašenja dvogodišnjice nasilne secesije i samoproglašenja nezavisnosti naručila televizijski spot u kome se teritorija Kosova slaže pomoću žutih pazl-delića u geografsku pazl-celinu koju čini teritorija današnje južne srpske pokrajine. Spot je proizveo izraelski ogranak „Sačija“, emituje se po svetskim televizijama i nailazi na profesionalno uvažavanje srpskih stručnjaka za marketing. Ne mogu da se načudim nekreativnosti naših proizvođača spota i neinventivnosti stručnjaka za marketing. A pravo rešenje im je na dohvat ruke.
Svaki pazl od koga se slaže „država“ Kosovo morao bi biti višebojan, a ne samo žut. Jedan pazl bio bi crveno krvav, kao terorizam OVK, zatim slede pazl-delići proteranih i pobijenih Srba, onda Srba koji su umoreni da bi se trgovalo njihovim organima, sa sve žutom kućom, potom zatrta i uništena srpska groblja i zgarišta srpskih kuća, pa pazl posvećen trgovini belim robljem, heroinom i kokainom, što je osnovna privredna grana kosovske „države“, odmah iza slede pazl-delići sa stotinama uništenih srpskih crkava i svetinja čije su ruševine najveće kulturno-umetničko i civilizacijsko dostignuće Albanaca, izuzimajući spomenik Bilu Klintonu u Prištini, koji je već sam po sebi najveći domet albanskog umetničkog stvaralaštva, i koji, stoga, zaslužuje poseban pazl. Ukradeni sat Džordža Buša iz Fuše Kurijea imao bi takođe poseban pazl. Bez fatalne lepote, šarma i osmeha Madlen Olbrajt u miniću sa zanosnim nogama, slagalica se ne da ni zamisliti. Olbrajtova i Tači mogli bi da budu u posebnom pazl-komadiću u vidu srdašca probodenog strelom vrelog ljubavno-seksualnog naboja. Slika Adema Jašarija direktno bi sa čuvene beogradske izložbe kao umetnički projekt umarširala u slagalicu Kosova. Kako bez pazla robusnog Ričarda Holbruka u čarapicama? Dominirala bi, razume se, dva posebna pazl-delića. Jedan je Bondstil, a drugi, od zvanične Srbije priznati Euleks. Nezamislivo je da spot bude bez  NATO-bombardera, naravno. Američka i zastava NATO-a neizbežne su. Bez slika prvaka beogradskog klana NATO-slagalica naprosto je nemoguća. Poseban pazl su više nego zaslužili delovi srpskih vlasti, gotovo svi mediji, nevladine organizacije i političke stranke zbijene pod barjakom „Druge Srbije“.
Osnovnu ideju je, dakako, moguće dalje razvijati, ali ne insistiram na autorskim pravima ako neko od propagandista krene u realizaciju ovakvog spota. Pošto se to ne može dogoditi, ostaje nam samo da na dvogodišnjicu „nezavisnog“ Kosova ne smetnemo s uma kako stvarnost spota izgleda.
Sada se postavlja osnovano pitanje: ko se to toliko trudio da organizuje, izazove i isplanira tuču i mlaćenje kaluđera u Gračanici, i to uoči Sretenja Gospodnjeg, dana državnosti Srbije, uoči Uskršnjeg posta i uoči dvogodišnjice nasilne secesije Kosova od Srbije. I da to kao pazl ugura u pomenuti spot. Pri tom sve se to odvijalo uz prisustvo okupatorske vojske i zlurado posmatranje šiptarske policije. Odavno nije bilo veće bruke i sramote i goreg srpskog poniženja od događaja koji su usledili povodom smenjivanja vladike raško-prizrenskog Artemija; ta se bruka i sramota svakodnevno uvećava i prerasta u pravu pravcatu anticrkvenu i antipravoslavnu histeriju. Toliko se sve to besprekorno i smišljeno izvodi da ne može biti slučajno. Ovo što se dešava precizno je izvođenje radova. Smrt srpskog patrijarha Pavla bio je signal za početak ove opako smišljene akcije rušenja poslednje značajne institucije srpskog naroda u celini. Odlazak i boravak Atanasija Jeftića u Gračanici više je ličio, i sve više liči na dolazak kaznene ekspedicije nego na neku primopredaju dužnosti. Tu svi akteri nisu samo odgovorni, već i ozbiljno krivi. Ti krivci pomažu antisrpskim krugovima kojima je rušenje SPC zadatak, i zbog čije se realizacije osećaju zaslužnim. Staviti bezmalo u isti javni rang kaluđera Simeona Viloskog sa vođama narkokartela – nije mali podvig!
Nekoliko crkvenih velikodostojnika spada u onu vrstu ljudi koji misle da miša koji je ušao u kuću ne treba uhvatiti, nego da treba zapaliti celu kuću kako bi miš izgoreo.
U ovoj raboti učestvuju, kao što vidimo, visoko pozicionirani crkveni funkcioneri. Svojim ponašanjem i delovanjem oni su nadmašili nepodopštine koje prate sukobe u pojedinim političkim strankama. Oni ovih dana liče na političke funkcionere javno posvađanih koalicionih partnera, a ne na vladike SPC-a. Takve političarske niske strasti zaslužuju političku i javnu kritiku koju ne mora da sadrži dužno uvažavanje i uzdržavanje koje zaslužuju crkveni velikodostojnici. Oni su postali obični, loši i međusobno posvađani politički funkcioneri.
Pojedine vladike postale su pravi insajderi ili neka vrsta zaštićenih svedoka. Sasvim konkretno, nema nijednog dana da član Sinoda hecegovačko-zahumski Grigorije ne da neku insajdersku izjavu medijima. On je na svakodnevnoj vrućoj liniji sa sve brojnijim medijima. Pokazuje se sasvim očigledno ko je to već godinama bio „pouzdani izvor iz vrha SPC-a“ čije su informacije služile u snažnoj antiklerikalnoj, a zapravo antipravoslavnoj i antisrpskoj kampanji. To se naziva neophodnim crkvenim reformama. Reformatori i reforme koji su gotovo uništili srpsko društvo i njegove najvažnije institucuje sada pohode Srpsku pravoslavnu crkvu.
U istom reformatorskom horu sa crkvenim funkcionerima našlo se tušta i tma poznatih i nepoznatih „verskih analitičara“, „sociologa religije“, „poznavalaca prilika u SPC-u“ i medija koji nikada i nikom nisu krili da su otvoreno antisrpski i anticrkveni, i da već niz godina rade na uništavanju SPC-a. I to odjednom ne smeta jednom broju visokih crkvenih funkcionera. Ti su se mediji naprasno pretvorili u bezmalo zvanična glasila crkve. Nekoliko crkvenih visokih funkcionera zamenilo je nebesku Srbiju sa „Drugom Srbijom“. Oni otvoreno traže da crkva pojača „Drugu Srbiju“. Niko više u medijima ne pominje izmišljeni klerikalizam. Tu se bezočno i bez ikakve mere blate brojne vladike i objavljuju kompromitujući podaci o njima. Ti crkveni funkcioneri ne znaju da će i oni brzo, ili da već dolaze na dnevni red, i da će se ta batina koju sada besramno koriste protiv drugih okrenuti na njih. Batina, kaže narodna poslovica, ima dva kraja.
Međutim, nije cilj ovih propagandističkih medija, i te bulumente verskih stručnjaka, da dokažu na delu važenje neke narodne mudrosti. Njima je cilj i zadatak da unište SPC. Mnogi pomenuti, ili oni koje ćete lako prepoznati, učestvuju u ranjavanju Crkve, svesno i sa jasnom namerom. Neki vođeni niskim strastima i sitnim interesima u tome učestvuju nesvesno, ne znajući šta čine. Šteta po srpski narod i borbu za očuvanje Kosmeta, međutim, ogromna je.
Pomenuli smo „samo“ ranjavanje SPC-a. Rane nisu ni lake ni bezazlene. Ali, crkva i vera Svetog Save, izdržala je i mnogo veća iskušenja, pa će, osnovano se uzdamo i nadamo, uz pomoć pregnuća srpskog naroda izdržati i ovo. Sa Kosova zvone zvona istorijske opomene.

3 коментара

  1. Одузмите из оптужница ”хашких” заточеника доказане лажи : Рачак,Маркале 1 и 2, ул. Васе Мискина,Сребреницу, Дубровник и пропагандне флоскуле. Додајте недодирљиве теме (свете краве ”југословенских” ратова) : ко је припремио,почео,одржавао рат,наоружавао паравојске,”Бљесак”, ”Олују”,формирао заштићене зоне пуне наоружаних војника,Скелане,Братунац,погром Срба у Сарајеву, ”Добровољачку”,”Тузлу”,бомбардовање Републике Српске, напад на Србију-шта је све бомбардовано, чиме и зашто,погром косметских Срба после доласка НАТО-а на Космет.Затворенички састав би се драстично изменио у случају правог суда који би се бавио ратовима на територији Југославије, њеним учесницима и злочинима.

  2. Kosmet, republjik,….

    BRDO KOD KRANJA..i *njihova nacertanija*

    Je nastavak sprovodjenja, ostvarenja *ciljeva i zadataka*, rusitelja drzave SFRJ, i organizovanje *na drugi nacin*. Ciljevi i zadaci su bili jasni i nedvosmisleni, reorganizovanjem clanica federacije, obezbediti *nadglasavanje Srbije* u okviru SFRJ. Sada, u *rinfuznom stanju* stvara se nekakva *YU zajednica* u kojoj ce stare-nove clanice..*demokratski* donositi odluke, o, naravno *TRZISTU SRBIJE*. Srbija, suocena sa *spoljnim i unutrasnjim neprijateljem* mora da pravi saveze sa drugim drzavama, drzavama koje ne razmisljaju o unistenju i eksploataciji Srbije, drzavama koje postuju drzavu Srbiju, njene granice i sve sto stoji iza toga SUVERENITET. Druga je stvar, unutrasnja stvar, hoce li gradjani srbije pristati na *inetrni i ehterni teror*…eksploataciju, od strane imitatora *savremenih drzava*, u kojima, policija jurca na biciklima, hitna pomoc jurca po ulicama, policija hvata gradjane po ulici i utvdjuje DNK, a nikako da *uhvati* Bogoljuba Karica, Radulovica…koji su nas sve pohvatali, isisali DNK i novcanike…i pridrue se Pokretu levih snaga, svesnih da zivot u krilu kapitalizma *nije adekvatan novi nacin ramisljanja*. Hleba i igara je dosta, savet smo poslusalli, mesto hleba jeli smo kolace, ali i njih smo pojeli,…*hleba, hleba gospodaru*. Ukoliko, ne prevlada glas razuma, kod laznih levicara, namece se situacija razmisljanja..da se izvrsi smena, da se ukinu *krizni stabovi* i uvedu *revolucionarni komiteti*, radnicki komitei ?

  3. Danas je *proljece*, zvanicno kao i *cuveno Hrvatsko proljece 1971*,
    obelezava se u necijem *zdanju* na Brdu kod Kranja…to nije
    *konferencijska sala*..to je ambijent *molitvenog
    dorucka*..*prijateljski restoranski* nacin razmisljanja. Ugodjaju i
    dogadjaju ne prisustvuju Srbija, RSK, Slobodna Drzava Rijeka, Slobodna
    Drzava Istra…Izmisljena drzava Racak je potvrdila svoje
    prisustvo…scenario nije kompletan, po americkom modelu, nema
    novogodisnje curke, kojoj je Ivo Puhanic, pardon Josipovic *oprostio
    zivot*, pa da se seta oko uzvanica. Razlog je, sto, nedostaje jos
    jedna regija, drzava, a njen predsednik Fikret Abdic cami u apsani,
    stala je proizvodnja curki u Velikoj Kladusi….a Britis strajkuje,
    otkazano je oko 1.000 *iznad kukavicijeg gnjezda*..pa Barak Onana.
    nije mogao da ustupi svoju curku. Nazdravlje…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *